Pienoismallit.net

T-28 Trojan

Rhodesian Air Force

Rhodesia julistautui itsenäiseksi vuonna 1965 ilman emämaa Ison-Britannian suostumusta. Maata johti valkoinen vähemmistöhallitus ja se joutui välittömästi kansainväliseen kauppasaartoon ja aseidenvientikieltoon. Aseita kuitenkin yritettiin hankkia eri lähteistä. Yksi melkein toteutunut kauppa oli Ranskan myymät North American T-28 Trojan/Fennec-harjoituskoneet. Ranska oli käyttänyt niitä maataistelukoneina algerialaisia vapaustaistelijoita vastaan 1960-luvun alussa eikä niin paljoa perustanut aseidenvientikiellosta.

Entisen Rhodesian ilmavoimien lentäjä P.J.H. Petter-Bowyer kertoo muistelmakirjassaan "Winds Of Destruction" hankinnan edenneen jo niin pitkälle, että 18 konetta kuljettaneesta laivasta nähtiin jo Kap Kaupungin pöytävuoren silhuetti kunnes viesti kaupan perumisesta saavutti laivan kapteenin. Amerikkalaiset olivat viime hetkellä kieltäneet koneiden myynnin.

Mitä olisi tapahtunut jos viesti kaupan perumisesta ei olisikaan saavuttanut laivan kapteenia? Tai vaihtoehtoisesti kapteeni olisi tehnyt oman ratkaisin ja jatkanut Kap Kaupunkiin? Rhodesian ilmavoimat saivat hankittua Italiasta salakuljetettuina kevyitä Aeromacchi/Lockheed 260-koneita, joita sitten kutsuttiin Rhodesiassa niin ikään Trojaneiksi. T-28 olisi ollut huomattavasti tehokkaampi peli taistelussa maahan soluttautuvia kommunistisissejä vastaan.

Kommentit

Sellainen mitä jos-malli, josta pidän. Eli kuvitteelinen kone, mutta kuitenkin hyvin lähellä todellista mahdollisuutta ollut.
Malli on pikavilkaisulla hyvin onnistunut. Iso kuomu on yllättävänkin kirkas ilmeisen vahaksi Helleriksi. Maalaus siistiä ja Rhodesian siirtokuvat kiinnostavat.
Vähän harvinaisemmasta koneesta harvinainen aihevalinta. Mikäli oikein ymmärsin malli sijoittunee "What If"-osastoon. Joka tapauksessa mielenkiintoinen malli. Teoksen tarkastelua haittaa hiukan tummat kuvat, mutta siistiltä näyttää kaikenkaikkiaan. Rhodesian/Zimbabwen ilmavoimien Hunter seuraavaksi?

Sen kummemmin politikoimatta, olisi ehkä koneet kannattanut Rhodesialle aikoinaan myydä, varsinkin kun katsoo maan surkeaa nykytilaa. Oikein tai väärin, mutta Rhodesia, Etelä-Afrikka sun muut valtiot siellä olisivat tarvinneet länsimaista tukea ja välineitä hallituksilleen, mutta lopulta vastustajat voittivat ja meno on nyt sen mukaista. Mutta siitähän ei ole sopivaa ääneen puhua.
HannuL 4.3.2012 13:36 Vastaa lainauksella
Timo Rasimus kirjoitti:
Malli on pikavilkaisulla hyvin onnistunut. Iso kuomu on yllättävänkin kirkas ilmeisen vahaksi Helleriksi.
Kuomu on dipattu Johnsonin lattiavahassa.;)
HannuL kirjoitti:
Timo Rasimus kirjoitti:
Malli on pikavilkaisulla hyvin onnistunut. Iso kuomu on yllättävänkin kirkas ilmeisen vahaksi Helleriksi.
Kuomu on dipattu Johnsonin lattiavahassa.;)
No ilmankos…
HannuL 4.3.2012 14:16 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Mutta siitähän ei ole sopivaa ääneen puhua.
Siksi rakennammekin vain pienoismalleja. :D
Kiva pikku piristys. Erikoinen ja toisaalta olisi voinut toimiakkin tuolla afrikan pojilla.
Siihen politiikkaan en ota kantaa.

Malli on kuvattu kivasti taustaa hyväksikäyttäen ja siitä lisää plussaa.
Eika itse mallissakaan ole juuri moiteen sijaa.
T.T
Pojot:
Melko erikoinen maa tunnus,harvoin näkee ja ihan hyvin tehty malli.
Hieno valinta!

Ja hyvin onnistunut malli, lisäksi taustakuvat paljon paremmin toteutettuja kuin minulla ikinä.

Vaikken itse juuri "what if" genrestä perusta, niin tämä on kuitenkin riittävän lähellä toteutunutta tapausta.

Tämä on mallailua, josta itse pidän eniten: Mahdollisimman harvinainen malli (mielellään kuitenkin oikeasti olemassa ollut) ja lähtökohtana on käytetty hieman "vanhempaa" mallisarjaa, joka kuitenkin on monilta ominaisuuksiltaan ihan hyvä. Heller-valmistaja on ehkä hyvä esimerkki juuri näistä.
Tamiya, Hasegawa, ym. valmistajien mallisarjoista saa teknisesti hyvin varustettu keskinkertainen mallari helposti hienon mallin. Hyvä niin, kaipaamme kaikki hienoja malleja, mutta mielestäni erityisen hatunnoston ansaitsee se, joka tekee vanhasta ja "surkeasta tai keskinkertaisesta" mallisarjasta näyttävän mallin.
HannuL 8.3.2012 10:23 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista. Sen verran vielä, että sain idean tähän what if-malliin luettuani Petter-Bowyerin "Winds of destruction"-kirjan. Luulin keksineeni jotain hyvin uniikkia mutta netin syöverit paljastivat, että sama teema oli käynyt jo monien ulkomaalaistenkin mallarien mielessä. Keksin siis vain ruudin uudestaan.

Suosittelen lukemaan Petter-Bowyerin kirjan. Ilmatoiminnan lisäksi siinä kuvataan laajasti muuta sotilaallista toimintaa Rhodesian puskasodan aikana kuten ilmavoimien ja SAS-osastojen yhteistoimintaa terroristien vastaisessa toiminnassa. Myös elämää yleensä entisen Rhodesian aikana kuvataan kiinnostavasti ja myös rotusuhteita tarkastellaan käytännöllisestä näkökulmasta. Better-Bowyer näkee tarinan todellisena konnana brittiläiset poliitikot, jotka eivät täysin ymmärtäneet Rhodesian tilannetta ennen yksipuolista itsenäisyysjulistusta.