Pienoismallit.net

IS-3M

Trumpeterin IS-3M Egyptiläisten käytössä. Telat ovat Tamiyan IS-3 sarjasta. Lisähöysteenä on käytetty Eduardin etsejä. Mallina tämä ei ollut aivan klik klak -malli ja yksityiskohtiin on panostettu aika paljon. Näitä ovat mm. lisäpolttoainesäiliöiden piuhat, letkut ja kiinnikkeet, äärivalot, vetokoukkujen vaijerilukot, rungon sivuilla olevat luukut, moottoritilan lenkit, tornin miehistöluukkujen tangot, varatelojen kiinnikkeet yms. Valusaumoja on paranneltu lämpökaivertimella. Malli on maalattu ruiskulla Tamiyan ja Humrolin maaleilla. Maalin lohkeamiset on tehty pensselillä ja vihreällä värillä hiekan värisen maalauksen päälle. Kotkatunnuksen jätin tornista aikoinaan pois, kun en ollut varma, onko tunnus ollut vain ns. "paraatikäytössä" vai myös muulloin.

Mallista on ollut artikkeli Mallix -lehdessä 4/2006.

t. Jake

Kommentit

Rakentelu taas huippuluokkaa, mutta maalilohkeamat näyttävät turhan päällemaalatuilta :(
(itse tuolloin aloin vasta räpeltämään mallien kanssa uudestaan joten paha tietysti sanoa mitään…)
PhantomII 12.2.2012 11:16 Vastaa lainauksella
Kyllä on hieno egyptiläisvaunu. Ehkä oli tosiaan hyvä jättää Kotka-logo pois, koska joka lähteessä jonka minä olen nähnyt, kerrotaan egyptiläisvaunujen olleen sotatantereella joko lähes tai täysin ilman merkintöjä. Lisäksi vaunun maalipinta ei edusta käsitystä paraativaunusta muutenkaan.

Minusta nuo "chippaukset" pensselillä toteutettuna eivät nyt niin huonoiltakaan näytä, vaikka terävää reunaa ei tällä menetelmällä saakaan. Nuo detaljoinnit ainakin Trumpan sarjassa ovat välttämättömiä, muuten malli näyttää valmiina vähän "kaljulta" detaljien puutteessa.

Se, että egyptiläiset eivät merkinneet vaunujaan sodissa, on tietysti omiaan sekoittamaan vihollista, koska joukko-osastojen tunnistaminen on näin hiukan vaikeaa. Jos taas mietitään Egyptin vastustajaa ja sen saavutuksia em. sodissa, niin ei se vaunujen merkitseminen niin huono ajatuskaan tunnu olevan? Varsinkin kun israelilaiset ottivat merkinnät käyttöön Suezin-kriisin jälkeen, nimenomaan helpottamaan strategista tunnistamista.
Hieno vaunu! Tämähän voisi olla yhtaiakaa myös Israelin vaunu. Egyptiläisiltä saaliiksi saaduista vaunuista kuin vain poistettiin mahdolliset merkit ja sitten miehisto olikin jo Israelilainen.
AJ 12.2.2012 13:01 Vastaa lainauksella
Moi Jarmo, Upeata rautaa jälleen kerran ja myös jo vuosien takaa. Jostain kumman syystä venäläisistä vaunusta juuri tämä IS-3 (tietysti myös T-10) sekä IS-2 kiehtovat minua eniten, mikä lienee perverssiys - who knows. Jokatapauksessa nämä venäläiset raskaat raudat ovat karuudessaan hienoja.

Vaunun rakentelu, maalaus ja viimeistely lukuisine detaileineen on ehdottomasti huippuluokkaa. Samaa mieltä Phantomin kanssa, että "chippaukset" pensselillä toteutettuna ovat aivan ok, kannattaa katsoa kuvia rauhallisesti ja tarkkaan, niin sen huomaa; etenkin lähikuvissa.

Kotkatunnus IS-3M vaunujen tornissa oli käytössä erityisesti vuonna 1956 sekä paraateissa, että kentällä. Ohessa kuvia: IS-3M parade in Cairo 1956 Pic by Life Magazine [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/04/65/090465.jpg[/img] ja IS-3M in Cairo 1956 [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/04/66/090466.jpg[/img]

Kotkatunnusta ei poistettu tornista vuonna 1956, koska IS-3M vaunut toimivat tällöin Kairon puolustuksessa Nasserin käskystä 4. Panssaridivisioonan 3. Panssariprikaatissa (pataljoonan kokoinen ns. "venäläinen raskas IS-3 rykmentti" tiettävästi 21 kpl:tta IS-3M vaunuja ja tiettävästi ko. 3. Panssariprikaatiin oli vielä liitetty ns. "venäläinen raskas ISU-152 komppania" 10 kpl:lla ISU-152 rynnäkkötykkejä) - Nasser satsasi selkeästi Kairon puolustukseen.

Vuonna 1967 Kuuden päivän sodassa IS-3M vaunuissa ei enää ollut Kotkatunnusta, aivan kuten Phantomkin edellä jo totesi (tavallaan sääli, ettei Kotkatunnusta enää ollut tornissa, koska tunnus on aika "coolin" ja katu-uskottavan näköinen) Ohessa kuvia tuhotuista IS-3M vaunuista Kuuden päivän sodasta ja sen ajalta: Destroyed JS-3M in Sinai 1967 [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/04/68/090468.jpg[/img] ja
Destroyed JS-3M number 2 in Sinai 1967 [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/04/69/090469.jpg[/img] sekä Destroyed IS-3M Sinai [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/04/71/090471.jpg[/img]

Joten teit aivan oikean päätöksen, kun jätit Kotkatunnuksen pois, sillä kun katselee kuvia IS-3M vaunuista Kuuden päivän sodan ajoilta (muitakin kun nyt linkittämäni kuvat) IS-3M vaunut näyttävät juuri tuollaisilta kuin pienoismallisi - yhtä kulahtaneita maalichippeineen. Näin ollen pienoismallisi IS-3M vaunusta istuu ja sopii kuin nenä päähän vuoden 1967 Kuuden päivän sodan pienoismalliksi esikuvastaan.

Israelilaiset uusiokäyttivät vuonna 1967 valloittamiaan IS-3M vaunuja, ohessa kuva: Captured IS-3M in Israel [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/04/67/090467.jpg[/img]

Summa summarum, mielestäni aivan loistavasti onnistunut Egyptin IS-3M - detailit, joita olet tehnyt ovat melko uskomattomia - ja kaikki tämä jo vuonna 2006; pakko todeta, että osaat kyllä tehdä huippuja vaunumalleja! Aitoihin kuviin verrattuna, pienoismallisi on selkeästi realistisen näköinen malli esikuvastaan, kaikki mallauksen osa-alueet onnistuneet hyvin ja vielä valokuvatkin ovat huippuluokkaa, joten kyllä tässä on elementit viiden staran malliksi; korkeintaan "chippauksista" joku voinee puoli staraa rokottaa ja sekin on lähinnä vain makuasia. Annan kyllä itse täydet viisi ***** staraa, sen verran hieno toteutus tämä on esikuvastaa vuodelta 1967 - vaikea on pistää paremmaksi. Parhain terveisin, AJ
Petri Lyy 12.2.2012 13:51 Vastaa lainauksella
Tämä on kyllä huippua. Olisi helppo kuvitella, että lähikuvat on otettu oikeasta vaunusta. Siksi onkin hassua, että juuri lähikuvissa tukkipuu paljastaa kyseessä olevan kuitenkin pienoismalli. Siltikin tuo tukki on yksi parhaista, mitä olen nähnyt vaunumalliin ripustettuna. Muut yksityiskohdat vaikuttavat aivan realistisilta enkä edes viitsi miettiä, millä tekniikalla mikäkin on toteutettu. Ja ei kai tekniikalla olekaan väliä, lopputulos ratkaisee.
Kylläpä viikonloppuna pukkasi komeita malleja. Tämäkin aivan uskomattoman hieno. Varsinkin kaikki detailit,puuttuvat pultit lisäteloista , remelit ja muut härpäkkeet.. ei voi kuin hämmästellä.
Tervehdys,

Kiitos kaikille kommenteista. Maalipinnan irtoilun mallintaminen ja hyvännököiseksi saaminen on kieltämättä hankalahkoa. Tapojahan on monia ja nykyisin suosituimmat lienevät suola- ja hiuslakkatekniikat. Muita ovat esim. Maskolin tai vastaavan käyttäminen ja helpoin tapa lienee tuo päällemaalaus, joka omasta mielestäni on ihan ok. Tosin noilla muilla tavoilla pystyy mallintamaan myös lohkeamasillaan olevaa maalipintaa.

t. Jake
Terve Jarmo!

Itseä kiinnostaisi tietää muutama juttu koskien malliasi.

- Miten oli Tamiyan letkutelojen sovittavuus tähän Trumpeterin malliin?
- Mitä materiaalia olet käyttänyt tukin valmistamiseen?
- Mites kun sanoit, että teit "rungon sivuilla olevat luukut". Eikös luukut tule valmiiksi valettuna Trumpetrin mallissa? Vai lisäsitkö niihin detaljoita eduardilta?
- Pimensitkö moottorin ilmanottoaukot vain, jollain tummalla litkulla vai maalilla?
- Miten asia on helmojen alla? (rakensitko sinne peittävät kaistaleet, vai nyt kun kurkkaa vaunun alta, sieltä nakee vaunun sisälle?) / (Jos tornin luukku olisi auki sinne tulisi valoa vaunua helmojen alta?)
- Eduard ei ollut tainnut pakata syövyteosaarkilleen Dshk:n lipasta, kun minusta vaunun realistisuutta ei särje tukki, vaan umpinainen lipas!

Ihailen tätä mallia edelleen! Hienoa työtä!

T.Waltter
Tervehdys Waltter ja kiitos,

- Tamiyan letkut istuvat ihan kivasti. Etenkin kun vaunussa on sivusuojat, niin telan yläjuoksu ei näy eikä pistä silmään. Tosin johtopyörän kohdalla tela taipuu hieman pyöreäksi, mutta haitta on minusta minimaalinen.
- Tukki on oikeaa puuta, pihlajan oksa tms. Luonnostaan "pystyyn" kuivuneet ovat parempia, koska silloin kuori kuivuu kiinni puuhun. Jos kuivattaa tuoretta katkaistua oksaa, niin on vaarana, että kuori kuivuu irti puusta. Näin olen mielestäni havainnut.
- Luukut tulevat valmiiksi Trumpeterin mallissa, mutta niiden valu ja detaljointi oli huonoa. Siksi nitä paranneltiin. Koetan kaivaa esille rakennusvaiheen kuvia, joista näkynee paremmin mitä on tehty. Palaan siis asiaan. Jotenkin on sellainen muistikuva, että olisin tehnut valuja noista saranoista.
- Takimmanen moottoritilan ritilikkö taisi olla mallissa avoin. Jos ei ollut, niin se ja etummaiset aukot on vain maalattu mustaksi. Tarkistan tämänkin asian itse mallista.
- Helmojen alle laitan aina muovilevyä, ettei valo näy mahdollisista luukuista tms. Helmojen alle ei herrasmies saa kurkkia, tai ei ainakaan jäädä kiinni ;)
- Muistaisin, että Eduardilla olisi ollut arkillaan myös Dshk:n lipas ja ammusvyö. Ammusvyö oli kuitenkin sen verran kökön näköinen (litteä kun on) etten halunut sitä käyttää. Siksi päädyin ratkaisuun, että laatikko on kiinni.

t. Jake
Terve Jarmo!

Kiitos pikaisesta vastauksesta ja ohjeista!

Vähän harmillisena asiana, sekä Tamiyan IS-3, että Trumpeterin IS-3M, molemmat kärsivät tästä helmojen pohjien puutteesta. Toivottavasti, joskus tulee vähän päivitetympi sarja, jossa ei ole tätä ongelmaa, kun niiden sovitepalojenkin scrätsäys vie oman pienen aikansa. (Eikä sinne helmojen alle tosiaan, sovi kurkkia!) Nyt molemmat sarjat ovat aika paljon lisäosien varassa! Näin olen ainakin itse huomannut rakennellessani.

Oletko rakentanut koskaan Tamiyan IS-3 mallia?

T.Waltter
Terve Waltter,

Trumpan sarjassa ritiliköt ovat umpinaiset, joten syvyysvaikutelma tulee siitä, että pohjat on maalattu mustiksi. Ritilät ovat kuitenkin suhteellisen syvät.

Tamiyan IS-3 mallia en ole vielä rakentanut. Jos haluaa pitää vaunun puhtaana, niin siitä voisi rakentaa puhtaan vaunun joka rullasi Berliinissä syyskuussa 1945 liittoutuneiden voitonjuhlien paraatissa. Tai vaihtoehtoisesti likaisemman vaunun, joka on ollut harjoituksissa syksyllä -45 jossain päin Saksaa Neuvostoliiton valtaamalla alueella. Tai sitten vaikka vuoteen 1946 Moskovan paraatiin, jolloin vaunutyyppi oli ensi kerran laajemmin esillä julkisuudessa. Tässä viimeksi mainitussa oli käsittääkseni mukana vaunuja jotka
olivat alkusarjan tuotantoa ilman rungon sivuluukkuja ja myös vaunuja joissa oli jo sivuluukut.

Rakennuskuvat, jotka Andreas aikoinaan otti, ovat edelleen hakusessa. Tallessa ne ovat itsellänikin, kunhan vain löydän sen oikean cd-levyn.

t. Jake