Pienoismallit.net

BMP-2

Suomimalli

BMP-2 on Neuvostoliittovalmisteinen rynnäkköpanssarivaunu. Suomessa BMP-2 -vaunuja käytetään esikuvansa tavoin panssarijääkärien kuljettamiseen ja tulituen antamiseen. Suomella oli vuonna 2001 käytössä 110 BMP-2 -vaunua. Suomalaisissa vaunuissa ei enää ole panssaritorjuntaohjusjärjestelmää.

Suomen lisäksi BMP-2 on laajalti palveluskäytössä useissa entisen Varsovan liiton maissa ja useissa Lähi-idän ja Afrikan maissa.

Malli
Mallin valmistaja oli minulle täysin uusi tuttavuus (ACE) ja mallista ja sen sen valurangoista haluan sanoa, että se oli täysi susi. Valurangat olivat joko yli tai-vajaa purseiset (irtotelat olivat yhtä helvettiä!). Joten hiomista ja osien korjailua/paikkailua mallissa riitti. Yhteensopivuusongelmia oli myös monin paikoin ja kitattavia saumoja oli joka kohdassa.
Lopuksi kuitenkin sain vaunun pysymään kasassa. Detaljoita lisätäkseni, otin ylijäämä etsi-osia käyttöön ja lisäilin mm. luukkujen/ovien saranoiksi jne. Myös kuparilankaa käytin lampunjohdoiksi ja etu-lamppujen suojakehikoiksi.
Kasauksessa ja maalaamisessa autoin IPMS-lehti (nro.76). Lehdestä ilmeni värikaaviot ja siirtokuvien paikat sun muut Suomivaunun lisät. Ainoana mitä en noudattnut referenssikuvastani oli tuon panssaritorjuntajärjestelmän pois jättäminen. Maalaaminen tapahtui Vallejon tuotteilla mutta pölytyksiä en juuri tehnut/sotkemisia, koska katsoo minkä vuodenajan dioon tämä päätyy!
Siirtokuvat ovat Revell:in T-72 M1 vaunusta, joten myös vaunun numerosarja on eri kuin referenssissäni. Mukavana yllärinä T-72 M1 pakettiin oli pakattu kahteen kertaan siirtokuvat, joka oli melkoinen onni! Ainoa minkä lisäsin malliin näin muuten oli karkkipaperista tehty pressurulla vaunun päälle.

Tämä oli tällainen välimalli, jonka lupasin tehdä, mutta nyt palaan pääprojektin ääreen työpöydälle! :D

Kommentit

NL 9.1.2012 19:41 Vastaa lainauksella
Hienon mallin olet tehnyt huonosta sarjasta.Omassani telat olivat kylläkin helpoin ja ehkä onnistunein osa koko mallia,vaikka nekin hieman tuskaa tuottivat.Vaaleampi vihreä näyttää ainakin omiin silmiini vähän liian räikeältä.
Ei ollenkaan pössömpi ajoneuvomalli, vaikka pursiseuran käyneenä en näistä juuri mitään tiedä. Kokardit jotenkin oudosti punervoi (keksinkö uuden sanan?), mikä voi johtua valaistuksesta mikä taas voi selittää edeltävän kommentin vihreästä sävystä. Työvoitto, vaikka en ko. mallisarjaa tunnekaan. Kaikki yksityiskohdat eivät kylläkään erotu (tosin katselen tätä tällä kertaa kännykällä [pitäisi vissiin hankkia elämä] :) eli lampun piuhoista en sano mitään. Antennit on kyllä melko tymäkät.
Yhden Acen BMP-1:n telaketjut koonneena voin kyllä todeta, ettei tuo sarja ihan välipalana mene… ei mikään ihme, ettei näitä näe enempää rakennettuna. Mutta kuvat ovat harmillisen tummia, tässä olisit vielä voinut jaksaa hieman lisää.

Rakennusjälki on mielestäni ihan siistiä ottaen huomioon sarjan vaatiman työmäärän. Telapyörät eivät ole ihan linjassa ja telaketjut ovat vähän tönköt, mutta saumat ja purseet on kyllä ansiokkaasti poistettu.
Kiitoksi kommenteista! Pitänee ehtiä laittaa uudet kuvat vielä tänään.
Nyt täytyy kyllä korjata hieman alkuperäistä kirjoittajaa. BMP-2 -vaunumiehistöjä koulutetaan vielä. Ainakin 9.1.2012 palvelukseen astunut poikani on parhaillaan vaunukoulutuksessa Parolassa.
Terve!

No hyvä, että tuli tuoretta tietoa. Korjataan asia. Luotin itse liikaa netin lähteisiin ja siihen, että vaunuthan tulivat 2000-luvun alussa, joten tarvittavat miehistöt olisi jo näihin koulutettu pitkälle reserviin. Ajatus… ;)

Ohessa wikipedian teksti lainaus:

"Suomessa BMP-2 -vaunuja käytetään esikuvansa tavoin panssarijääkärien kuljettamiseen ja tulituen antamiseen. Suomella oli vuonna 2001 käytössä 110 BMP-2 -vaunua (The Military Balance 2001–2002, IISS). Suomalaisissa vaunuissa ei enää ole panssaritorjuntaohjusjärjestelmää, eikä miehistöjä kouluteta enää sen käyttöön."

Vaikka ei kuulosta mutta voihan olla siis ettei miehistöä kouluteta enää vain sen panssaritorjuntaohjusjärjestelmän käyttöön, jos se on kerta poistettu, aivan! ;D Who knows?! ;D

T.Spade
Kertoisitko vielä tällaiselle 1970-luvulla pienoismalleja enemmälti viimeksi tehneelle käävälle, että mistä voi ostaa tuollaisen BMPn rakennussarjan? Netistä, vai onko joitain kauppoja täällä pk-seudulla?

BMP-2:n vaunumiehistöjä koulutetaan Suomessa seuraavan kerran tiettävästi seuraavan kerran kolmen vuoden päästä.
Silloin on käytössä vaunun mm. pakokaasujen ohjauksen ja tähtäin/pimeänäkölaitteiden osalta päivitetty versio. Köyhän armeijan on pakko jatkaa vanhojen vaunujen elämää…