Pienoismallit.net

Viikinkilaiva+miehistö

Emharin Viikinki alus sekä miehistö erillisissä paketeissa tosin hanttava. Tämän sarjan suurin kiinnostavuus on mahdollisuus hankkia saman mittakaavan laivamiehistö näinkin helposti. Laivamalleissa 1:72 skaala on jo isohkoa luokkaa ja näin miehistön lisääminenkin helpottuu huomattavasti. Sarjan mielenkiintoa lisää huomattavasti myös seikkä, että vastaavanlaiset alukset ovat aikoinaa seilanneet myös Suomen vesillä.

Alus on sudittu Humbrolin sekä Revellin maaleilla, sekä takilointi on suoritettu rullalangalla.

Kommentit

Komea Wiikinki alus louhikäärme keulakuvineen ja Obelix henkisine purjeineen.Mukana on vielä miehistö mikä lisää laivan näyttävyyttä.Soutajia näyttää Emharin paketissa olevan 3 erilaista paralla ja parran kanssa mutta näinhän se on usein näiden ukkopakettien kanssa.Ukkoja on 3-4 valurankaa mutta kaikki ovat samasta puusta joten varioiminen on hankalaa.Laiva ja ukot on maalattu ja rakennettu siististi mutta ainakin veneen kohdalla olisi kaivannut hieman enemmän erilaisia sävyjä.Kun alus on esitetty ikään kuin liikkuvassa "modessa" olisi sitä voinut hiukan vanhentaakin ja tuoda käytön jälkiä ja patinaa pintaan.Nämä ovat tietysti makuasioita.
Olivatko kaikki Harald Hirmuisen alukset tällaisia matalia joki laivoja ja näilläkö muka ylitettiin enne muinoin jopa Atlantin valtameri? Eppäillä soppii…Ylen sankhiana prihana olen itsekin mieltynyt näihin Obelix henkisiin pysty raita purjeisiin joten siitä extraa.
KimmoR 6.1.2012 19:44 Vastaa lainauksella
Hyvä nähdä, että Jarin kuivatelakka on edelleen toiminnassa eikä lomautettuna. ;P Koskas teet niitä isoja WWII taistelulaivoja?
Heh tuo purjeen väri on tosiaan Obelixin innoitama väri valinta. Kyllä ne noilla ihan tuon Atlantin yli ovatten menneet, kuinkamoni jäi matkalle lienee arvoitus. Kyllä niitä Kimmo tulee, nyt on vaan kertynyt nurkkaan kasalle mokoma.
Komea laiva, joskin ei ehkä kovin realistinen esitys käytössä olleesta aluksesta.
Nykykäsityksen mukaan kilpiä ei normaalisti roikkunut aluksen kyljillä, korkeintaan juhlallisuuksissa. Kilvet ilmeisesti myös kiinnitettiin airojen reikiin, joten ehkä ne ja airot eivät ole kovin todenmukainen yhdistelmä. Toisaalta mistä sitä tietää. Kaikki nuo päätelmät on tehty vajavaisten löytöjen ja vanhojen kuvien perusteella, sekä ilmeisesti ns. maalaisjärkeä käyttäen, joten kyllä tuokin yhdistelmä voi olla todenmukainen. Malli kuvaa hyvin sitä käsitystä, joka viikinkilaivasta oli 1800-luvun lopulla.

Opa… tuo alus perustuu ns. Gogstadin laivaan, joka oli kyllä ihan merille tarkoitettu alus, ei jokialus. Aluksen kopiolla on ylitetty Atlanti, joten kyllä se on täysin mahdollista.

Itse mallista vielä:
Katselin ihaillen tuota figuurien maalausta. Varsinkin perämiehen asusteet on maalattu todella hyvin ja realistisen oloisesti. Figuuripaketissa muistakaakseni mainitaan, että muovin pitäisi mahdollistaa esim. käsien asentojen muuttamiset. Kokeilitko tuota? Itse en ole omilla yksilöilläni vielä testaillut, joskin aion sen tehdä, koska olen tekemässä purjehtivaa alusta, ja siten jonkun soutajan pilaaminen ei tuhoa kokonaisuutta.
AJ 7.1.2012 15:23 Vastaa lainauksella
Moi Jari, Hyvä aihealue ja hieno toteutus. Tuo miehistö tuo viikinkilaivaan eloa ja näyttävyyttä. Timo R kiteyttää osuvasti: "Malli kuvaa hyvin sitä käsitystä, joka viikinkilaivasta oli 1800-luvun lopulla." - juuri näin. Piristävä pienoismalli jo pelkästään aihealueensa tiimoilta; hyvä kokonaisuus. Parhain terveisin, AJ
Morjensta Timo, Jari,y.m…aiheesta kiinnostuneet.
Tunnen kyllä tuon Gogstadin ja Osbergin laivojen tarinan ja historiikin.Thor Heyerdahlhan teki aikoinaan vähän vastaavan tempun Kon-Tiki lautalla.
Viikingit olivat tunnetusti kokeneita purjehtijoita ja meren kävijöitä.Heidän vierailunsa Brittein saarilla Skotlannin rannikolla sekä Grönlanissa ovat historiallisesti dokumentoituja.Se että Gogstadin laivan malli kappaleella ylitettiin valtameri ei todista mielestäni muuta kuin sen että, k.o aluksen kopiolla on ylitetty Atlanti.Uskoisin että,nämä "aseistetut meren kävijät" osasivat rakentaa muunkin tyyppisiä aluksia ja nämä maaluksissa ja muuten säilyneet alukset edustivat vain tiettyä,kuitenkin ilmeisesti yleisintä tyyppiä.Viikingit olivat siis kokeneita purjehtijoita joten saattaa olettaa että nämä matalat laivat olivat selkeästi "joki ja rannikko aluksia.Jos jälkiä muun mallisista aluksista ei ole säilynyt niin ei se todista etteikö niitä olisi ollut.Historian kirjoittajat sanovat muuta mutta epäilen silti…Niin,kukapa tietäisi mitä,missä ja milloin…Onneksi meillä on kuitenkin näitä malleja joiden tiimoilta voi hämmentää myös porinakekoa k.o.aiheesta. Terv.Opa L.
Hieno viikinkilaiva! valtavan hyvin maalattu ukot kokoon näden

pieni säestys olisi tuonut lisää eloa-kilpien väriin ja laivaan pientä sävytystä-