Pienoismallit.net

Letov S-231

Tasavaltalainen

Letov S-231 oli tsekkoslovakialainen hävittäjäkone, jonka ensilento oli maaliskuussa 1933. Kone meni sarjatuotantoon seuraavana vuonna ja tuli palveluskäyttöön vasta 1936. Tsekkien omissa ilmavoimissa käyttö jäi vähäiseksi ja huomattavin käyttäjä oli lopulta Espanjan tasavallan ilmavoimat, jolle toimitettiin kahdessa erässä 17 konetta. Niidenkin palvelusura jäi varsin vaatimattomaksi seitsemän ensimmäiseksi toimitetun tuhoutuessa onnettomuuksissa ja vihollisen toiminnan takia ja ainakin yhden jäädessä sotasaaliiksi jo kevääseen 1937 mennessä. Toinen erä, kymmenen konetta, jotka saapuivat Espanjaan 1937 loppupuoliskolla, ei ollut juuri sen onnekkaampi. Tiettävästi ne kaikki poistuivat käytöstä sodan kuluttamana jo ennen sisällissodan loppua keväällä 1939.
Oma mallini kuvaa tämän toisen saapumiserän konetta, jota käytettiin niinkuin kaikkia muitakin Letoveja, pohjoisen ja koillisen Espanjan taistelualueilla.
Malli on tsekkiläisen KP:n tuotantoa ja oli kaapissa odottelemassa varmaan parikymmentä vuotta. Tuli jostain hankittua aikana 80-90-luvun vaihteessa, vaikka en edes ajatellut rupeavani joskus aloittamaan uudestaan pienoismalliharrastusta. Malli itsessään oli helppo kasattava, tuo takilointi otti melkein eniten aikaa vaikka ei suinkaan ole mistään pahimmasta päästä vaikeusasteeltaan. Pidän näiden harvinaisempien mallien kasaamisesta, aina ei tarvitse olla "tuotantolinjalla" Spitiä tai Mersua.

Kommentit

Ihan onnistunut, perushyvä malli. Minulla on tämä samainen rakennussarja odottamassa rakentamista ja olen jo todennut, että detaljoinnin tasolla se ei häikäise. Mutta tosiaan hiukan poikkeuksellisempi konetyyppi, mikä tekee siitä mielenkiintoisen. Ja ainakaan omani ei maksanut Nikkarissa alennettuna kuin pari euroa.
Kaukon malleja kuola valuen olen katsellut livenä Kuopiossa ja Tikkakoskella.
Olen ollut aivan ymmällä aikaisemmista malleistasi ja varsinkin niiden takiloinnista ja resiiniosista.

Nyt kuitenkin Kaukolla olisi parantamista. Varmaan olisit pystynyt mm. maalaamaan rajat paremmin ja maalikin on vähän paksunoloista, myös pikku vanennus tai lentämisen jäljet puuttuu.
Sori, että tulee näin negatiivinen palaute, mutta annan kirjoitan sen, mitä silmäni näkee.

Jokatapauksessa harvinaisesta mallista puolikas lisää pojoihin.
Tässä ne:
Kun tätä vertaa vaikkapa tähän Kaukon malliin, niin ero on suunnaton.

www.pienoismallit.net/galleria/malli_7477/
Onpas kummallinen valmistaja laatikolla,malli ihan upea.
Olen Kallen kanssa samaa mieltä.Tämä on "nätti" perus malli k.o. Tsekkoslovakkien lento härvelistä.Ottaen huomioon millaisia K.P:n sarjat rakennetavuudeltaan ovat niin lopputulos on onnistutunut.Tähän sarjaan en kyllä ole tutustunut joten arviot menevät mutu pohjalta.Vaihtelua esintyy.Jos vertaa esim.K.P:n Po-2 sarjaa ja vaikka P.Z.L Iskraan niin ollaan kyllä tyystin eri planeetoilla.
Täytyy vielä sanoa että Timon esittämä vertus Ilja M:ään on kyllä hieman kaukaa haettu.Eihän tälläisia rakenteellisesti täysin erilaisia malleja oikein pitäisi verrata.Se ei tee oikettua kummallekkaan mallille.Tämä on nyt tietysti vaan minun mielipiteeni asiasta ja kuten edellä kävi ilmi asiota voi ja saa tietysti katsoa myös eri näkökulmista.