Pienoismallit.net

Pienoisrautatiekerho ry:n Joulunäyttely

Ajankohta
2.12.2017–3.12.2017
Aukioloajat
Klo 10.00–17.00
Sijainti
VR:n pääkonttorin ruokala, Ravintola Höyrypannu (Vilhonkatu 13, Helsinki)
Pääsymaksu
Aikuiset 4 e, lapset 2 e, perhelippu 8 e.
Järjestäjä
Pienoisrautatiekerho ry & Suomen Rautatiemuseo
Suomen vanhin rautatiealan harrastusyhdistys, viime vuonna 65 vuotta täyttänyt Pienoisrautatiekerho ry järjestää perinteisen Joulunäyttelyn 2.–3.12. VR:n pääkonttorin ruokalassa, ravintola Höyrypannussa. Sisäänkäynti Rautatientorin luoteisnurkasta läheltä taksiasemaa. Näyttely järjestetään yhdessä Suomen Rautatiemuseon kanssa. Näyttelyssä on esillä mm. suuri Alppirata ja FREMO-moduulirata sekä harrastajien työpaja.

Näyttelyssä on kahvio ja Suomen Rautatiemuseon monipuolinen kauppa, josta voi hankkia pukinkonttiin kotimaisia joukkoliikennealan kirjoja, videoita ja suomalaisia pienoisrautatien rakennussarjoja.

Pienoisrautatieharrastus on yksi vanhimmista pienoismalliharrastuksen muodoista Suomessa. Harrastukseen kuuluu suuri määrä itse opittuja taitoja: käsityötä ja sähköteknistä osaamista. Suomalaisia junia rakentavat harrastajat tekevät lähes kaiken itse; keskieurooppalaisista junista kiinnostuneet ovat usein keräilijöitä, jotka haluavat usean junan liikkuvan yhtaikaa monimutkaisella radalla.

Pienoisrautatie on harrastuksena varsin monipuolinen. Pienoisrautatien rungon rakentamisessa tarvitaan puutyötaitoja, maiseman suunnittelussa taiteilijan silmää, sähköistyksessä tulevat sähköopin perusteet tutuiksi, ja esimerkiksi rakennusten tekemisessä tarvitaan muovien käsittelytekniikoita. Radan ajaminen ja liikennöinnin sujuminen vaatii aikataulujen kehittelyä ja noudattamista. Kerhossa näitä taitoja voi kehittää.

Harrastus antaa monipuoliset mahdollisuudet tehdä vaativia tai helpompia asioita – yksin tai yhdessä.

Näyttelyssä on esillä kaksi isoa mutta varsin erilaista pienoisrautatietä:

Suurella Alppiradalla junat ovat kaupasta ostettuja. Tämän alppimaita jäljittelevän, lähinnä suomalaista kotirataa muistuttavan radan suola on usean junan yhtäaikainen jatkuva liike. Junia on paljon ja ne liikkuvat koko ajan, aivan kuten Sveitsissä konsanaan. Junien ajaminen ja seuraaminen pitkin monimutkaista rataa on varsin mielenkiintoista. Alppirata on erityisesti nuorimpien kävijöiden suosiossa.

Toista harrastuksen ääripäätä edustaa FREMO-moduulirata, joka kuvaa 50–60-lukujen rautatiemiljöötä jossain Suomessa. Tällä radalla kaikki veturit, vaunut ja talot ovat itse tehtyjä. Veturin malliin uppoaa helposti satoja työtunteja. Tällä radalla liikenne on verkkaista, kuten Suomessa 50–60-luvuilla olikin. Tämä rata kiinnostaa mallinrakentajia ja vanhempia näyttelyssä kävijöitä, jotka voivat hyvinkin saada radan yksityiskohdista ja kiireettömyydestä nostalgisia muistoja omasta nuoruudesta, jolloin kesät olivat aina aurinkoisia eikä graffiteja tai kvartaalitaloutta ollut edes kaukaisessa horisontissa.

Lisätietoja tapahtumasta Pienoisrautatiekerhon verkkosivuilla.

Keskustelu

Ei vielä viestejä. Alla olevaan kenttään voit kommentoida tai esittää kysymyksiä tapahtumaa koskien.