Pienoismallit.net

Markku Rinne

Douglas DC-3 15.1.2019 16:11 Malli
Kiitos Kalle kommenteista! Kyllä tuossa kuvaamisessa on paljon puutteita, varsinkin keinovalossa, liekö vika välineissä vai kuvaajassa…todennäköisesti jälkimmäisessä? Kuvakulmat kaiketi menee kuitenkin jotakuinkin oikein. Kevättä ja luonnonvaloa odotellessa mennään vain näin.
Tupolev SB 2M-103 12.1.2019 13:25 Malli
Tuota mallisarjojen vertailua ja spekulointia mistä syntyy mitäkin ja minkälaisella työllä voisi jatkaa tuolla keskustelujen puolella. Mikäli itse malliani koskevia arvioita on, kommentit tietysti tervetulleita. Kiitos.
Tupolev SB 2M-103 11.1.2019 23:19 Malli
Kiitos Janne! Ehkä tosiaan tovi menee ennen kuin MPM on seuraavan kerran työpöydällä ;-).
Tupolev SB 2M-103 10.1.2019 22:35 Malli
Itse en ole noin ehdoton tuon muototarkkuuden suhteen kuin Mika tuossa edellä. Kuten jo aiemmin totesin, en juuri koskaan mittaile mallin mittasuhteita, tärkeintä minulle on kokonaisuus jotta se mahdollisimman hyvin muistuttaisi mallin esikuvaa ja yhdeksi tärkeimmäksi nousee silloin myös detaljointi ja pintakäsittely. Eihän pienoismallinäyttelyissäkään tuomarit kulje mittanauha kädessä tutkimassa onko tuo malli varmasti oikeissa mitoissaan…kyllä se on kokonaisvaikutelma, rakennustekniikka, pintakäsittely, detaljointi jne mikä ratkaisee. Ja väittäisin että se kokonaisvaikutelma on kuitenkin se ratkaisevin. Useinhan ne muotopoikkeamat ovat sellaisia ettei niihin kukaan edes kiinnitä huomiota ellei joku "milliville" siitä ehdottomasti halua kertoa.

Niin masokisti en tässä mallailuharrastuksessani ole muutenkaan että tekisin hirvittävästi töitä sinänsä jonkin pikkuasian kanssa ja alkaisin korjaamaan mallivalmistajan virheitä täysin loputtomiin…puuhaa riittää niissä mainiosti muutenkin. Enhän muutenkaan osta tietoisesti täysin sutta autoakaan jotta pääsisin sitä korjaamaan!

Tässä yhteydessä en puolustele tuota SB malliani, päinvastoin, se on mielestäni yksi huonoimmistani, tulipahan vain mieleen…muotoseikat.
67 Chevelle SS 396 10.1.2019 21:21 Malli
Hieno automalli ja vieläpä vanhasta jenkkipirssistä, näitä katselee ( ja kuuntelee livenä ) mielellään niin täällä kuin livenäkin. Kaikin puolin siististi tehty ja sopivaan ympäristöön sijoitettuna ja kuvattuna kävisi ihan aidosta.
Sen verran kuitenkin kysäisen automallailua tuntematta, että miksi alustat esitetään aina niin kuin olisi juuri suoraan pajalta ja maalaamosta tulleilta? Eikö automallarit edellytä että jotain säistämistä nekin kaipaisi, harvoin kait alusta ja esim.pakoputkisto on noin puhtoinen ellei ole täysin uudesta autosta kyse?
Tupolev SB 2M-103 10.1.2019 21:04 Malli
Kiitos Matti kommenteista. Eiköhän se kärsivällisyys ja maltti ole meille kaikille mallareille se vähimmäisvaatimus että näitä juttuja ylipäätään pystyy tekemään ;-).
Tupolev SB 2M-103 9.1.2019 17:13 Malli
Kiitos Juha kommenteista. Kuten sanoit, säistäminen jäi todellakin aika vaisuksi ja tuon suhteellisen suuren ja yksitoikkoisen DN-värin vaikutus vielä korostaa sitä muovisuutta. Yläpintoja ja siivekkeitä on jonkin verran litkuteltu ja pakokaasuvanoja tehty mutta nekin näkyvät huonosti kun on niin viistoon otettuja kuvia. Lakutelineluukut ovat tosiaan turhan järeän näköiset…tässä skaalassa vastaisi 7cm.n paksuutta! Juu ja tuossa takapään antennilangassa on liiman aiheuttama mutka…pitäisi oikaista…EZ-lankaa ovat. Täytyy myöntää että monet asiat jäivät korjaamatta kun jossain vaiheessa totesin että en tästä mallista mieleistäni saa enää tekemälläkään.

Aaltomainen kaavio oli aivan oikea tekemällesi VP-8:lle, tosin SB-8 merkinnän saatuaan sekin maalattiin sirpalekaavioon 22.8.1942 ja oli itse asiassa ensimmäinen johon tämä tehtiin. Myös tämä SB-5 oli alun perin myös siinä aaltomaisessa kaaviossa peruskorjaukseensa saakka, sirpalekaavio maalattiin 28.11.1942. Kaikki sotasaaliskoneet, sekä myös SB-9, SB-10 ja SB-11 olivat tässä aaltomaisessa kaaviossa ensin kunnes vuosien 1942-1943 aikana kaikki vielä käytössä olevat koneet muunnettiin sirpalekaavioon ja samalla saivat alapintoihin myös tuon DN-värin.

Mielenkiinnolla odotan milloin otat SB:n työn alle ja millainen siitä sitten tulee. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkaansa niin hieno ja huolella tehty. Kiitos myös tuosta mielenkiintoisesta mittavertailusta MPM:n ja Frogin osalta…niin se taitaa olla että vielä yhtäkään täysin "oikeata" SB-2M-103:sta ei ole vielä tehty?
Tupolev SB 2M-103 9.1.2019 14:54 Malli
Kiitos Mika selvennyksestä, onhan tuossa MPM:n mallissa todellakin aika isojakin poikkeamia näemmä. Itse en juuri koskaan mittaile malleja saadakseni selville sen "oikeanmukaisuuden", lähinnä keskityn katselemaan miltä se visuaalisesti näyttää ja onko yksityiskohdat sellaisia kuin oikeassa koneessa.

Tuohon taka-ampumon ja peräsimen väliseen etäisyyteen kyllä kiinnitin huomiota kun asensin dekaaleita kylkiin…etäisyydet eivät oikein täsmänneet. Olin kai jo valmiiksi turhautunut kun ei tässä mallissa muutkaan yksityiskohdat täsmänneet enkä asialla sen kummemmin päätäni enää vaivannut. Eilen illalla kuulin minua viisaammilta että ei tuo rungon poikkileikkauskaan oikea ole…MPM on tehnyt siitä aivan pyöreän kun pitäisi olla hieman soikea.

Tuollaiseen savottaan että lähtisin konetta tekemään useamman valmistajan osia yhdistämällä en kuitenkaan lähde…tulee liian hankalaksi ja kalliiksi, eikä lopputuloksesta ole sen kummempia takeita. Harvemmin niistä ostohetkellä edes tietää vaan kaikki selviää vasta mallia tehdessä tai täältä tai muualta kommentteja kuullessa.

No tuo vasen on se MPM.
Tupolev SB 2M-103 8.1.2019 13:06 Malli
Kalle Korkala kirjoitti:
Hienoa mallailua jälleen Markulla, tekemisen rutiini paistaa läpi. Kiva historiikki ja hyvät kuvat myös. Puhtoinenhan tuo on, mutta joskushan nämä lekot sitä olivat. Itse ainakin jossain vaiheessa innostuin likaamaan malleja aivan liikaa, siitä sainkin aikoinaan rakentavaa palautetta saitillamme.

Tämä on nätti malli vaikeassa skaalassa.
YT
Kalle
Kiitos Kalle kommenteistasi! Joo, syntyyhän näitä jo rutiinilla ;-). Jätin tietoisesti tämän koneen puhtoisemmaksi, olihan se vasta ollut tehdaskorjauksessa jossa myös maalattiin tämä uusi kaavio. Taisi tulla myös jonkinlainen "taisteluväsymys" tämän mallin kanssa ja halusin päästä siitä jo eroon ja aloittaa seuraavaa. Joskus käy näköjään näinkin.

Niin, en tiedä…aina puhutaan kyllä vaikeasta skaalasta. Jollain tapaa joo, mutta kyllä itse olen ottanut nämä mallit samanlaisina kuin kaikki muutkin. Monet osat ovat tietenkin pienempiä kuin suuremmissa mutta niitä on myös vähemmän. Eniten itseäni kuitenkin häiritsee se että harvoin niistä saa todella aidon näköistä ellei kyseessä ole todellinen mestarimallari ja itse en sitä ole. Niin ja se yksityiskohtien vähyys ja monesti epärealistisuus myös häiritsee.

Tämä malli oli kyllä aika vaikea etenkin noiden lasiosien suhteen…ei helpoin kohde siis opetella vacuosien kanssa taiteilua. Kyllähän nekin jollain tapaa kuitenkin onnistuivat vaikka esim. maskaaminen oli todella työlästä kun ei mitenkään tahtonut erottaa missä kulkee ikkunaruutujen välipienat.
Tupolev SB 2M-103 8.1.2019 12:48 Malli
Mika Kauranen kirjoitti:
Joo, tuo on tullut tehtyä vuosia sitten itsekkin. Kivasti olet huomannut mallin puutteita, mutta pahimmat ovat kyllä rungon muotovirheissä. Jos haluaa tehdä hyvän ja muototarkan SB 2M-103:n niin ei onnistu tuosta MPM-mallista.
Kannattaa ottaa lähtökohdaksi wanha Frogin SB 2M-100A tai sitten uudempi ICM:n vastaava. Jompaakunpaa modifioiden ja ehkä tämän mallisarjan joitakin osia käyttäen saa ehkä ihan kivan esikuvan. Ehkä ICM:stä saa helpoimmin.

Miten tässä MPM on voinut mokata niin pahasti?
Kiitos Mika kommenteista. Mitä tarkoitat rungon muotovirheillä? Itse en varsinaisesti koneen rungossa ja päämuodoissa muutenkaan havainnut merkittäviä poikkeamia originaalikoneeseen verrattuna. Ongelmana minusta oli lähinnä yksityiskohtien niukkuus ja sitten kun niitä yksityiskohtia oli, oli ne jotenkin liian suureen skaalaan tehtyjä. Yksityiskohtien virheistä jo tuolla alussa mainitsin, mutta lisätään siihen vielä se että ala-ampumo on myös väärän mallinen. MPM:n tulkinta oli että se on pisaranmuotoinen, mutta oikeasti tuo MV-2 ampumo oli hieman kulmikas eikä siinä ollut pyöreitä lasipintoja.

Tämä MPM:n sarja on ainut jossa on M-103 moottorit ja pyöreä taka-ampumo. Frogin ja ICM:n sarjat ovat SB-2 M-100 koneesta, eli täysin erilaiset moottorien muotojen suhteen eikä niissä ole esim. pyöreää taka-ampumoa vaan liukukuomu. Eivät siis tulleet kyseeseen kun halusin nimenomaan tehdä tämän myöhemmän version.