Pienoismallit.net

Markku Rinne

Aloittelevat vs. Konkarit   22.12.2018 14:54
A Lappalainen kirjoitti:
Itse olen seurannut sivusta 9 v poikani alkutaivalta mallinrakentajana. Hän ei ole nähnyt ongelmaksi, että laittaisi mallinsa myös tälle sivustolle "konkareiden" joukkoon. Laittaakin, kunhan saa Airbusin kuvattua. Minun mielestäni kaikentasoiset mallit ovat tervetulleita samaan kategoriaan. Tähdityksen saa halutessaan pois, ja kuvaustekstiähän voi tuottaa sen verran että siitä selviää mallarin kokemus ja mitä mallissa on haettu. Tämän pohjaltahan mahdolliset kommentitkin täytyy antaa.
Hyvää joulunaikaa ja menestyksekästä seuraavaa vuotta kaikille.
No niin, tulevaisuushan on turvattu…ilmeisesti tuon innostuksen aikaansaaminen edellyttää että joku perheestä jo harrastaa mallailua. On myös tarvittavat aineet ja työkalut valmiiksi jo saatavilla niin kynnys on sitäkin kautta matalampi.

Joo…eipä niitä malleja tänne viikossa niin paljoa tule etteikö kaikki sopisi samaan kategoriaan, muutenhan joutuisi ryhmittelemään kenties myös aihepiirin mukaan kuin mallikilpailuissa…autot, maakalusto, lekot, figut jne.

Hyvää Joulua myös minunkin puolesta!
Aloittelevat vs. Konkarit   22.12.2018 11:55
Aika samoilla linjoilla Sakarin ja Jonkan kanssa. Itse kaipasin uusia mallareita sivustolle, en välttämättä nuoria vaan myös näitä "uusvanhoja" 50-60 vuotiaita jotka harrastuksen on vasta aloittanut ( kuten minäkin aikanaan ). Nuoren sukupolven suhteen olen osittain menettänyt jo toiveeni…onhan heitä muutamia, mutta kyllä pääosin nuorten huonetta hallitsee tänä päivänä kaksi rinnakkaista tietokonenäyttöä ja välkkyvät värivalot…ei kasa muovin paloja ja liima- / maaliputeleita. Nykyisessä hektisessä elämän rytmissä ei taida kärsivällisyyskään kaikilla riittää tällaiseen nysväämiseen? Miten sitten nuorten kommunikointi…eipä taida tällainen perinteinen keskustelu- / kirjoitustyylikään olla enää muodissa?

Onneksi on edes tällaisia keskustelun aiheita jotka edes hetkeksi ovat saaneet eloa myös tälle foorumille…ja aiheena jokin muu kuin "uutuuksia maailmalta"…kiitos Jean. Tähän foorumiin kaipasin hieman uutta kipinää, en niinkään muutoksia jo valinneisiin käytäntöihin ja kuten täällä jo useamman kommentoijan toimesta on todettu…todella vaikeasti toteutettavissa ja ylipäätään saavutettaisiinko sillä edes mitään?

Nykyisin galleriaan postattuja töitä arvostelee yleensä 1-5 henkilöä, eli aika vähän mielestäni. Onko tullut jonkinlainen kynnys täyteen…kaikki sanottava on jo sanottu, eikä mitään uutta kerrottavaa enää ole, eikä samoja fraasejakaan viitsi jatkuvasti toistaa…tämä lähinnä pitkään toimineiden osalta? Ymmärrän tämänkin oikein hyvin. Petri Hiltunen tuolla aiemmin kertoi minusta osuvasti harrastuksen luonteen muuttumisesta, pitkään kun tekee niin into itse harrastukseen ei muutu, mutta tarve sen esiin tuomiseen vähenee?

Täytyy kaiketi tyytyä katselemaan vanhoja galleriaan postattuja kuvia ja lueskella joskus hauskojakin pitkiä viestiketjuja niihin liittyen?
Mitä työn alla?   21.12.2018 15:53
Jermakki kirjoitti:
Btw. Onko kellään näppärää konstia avata tamiyan jämähtänyt akryylipullon korkki?
Ei ole näppärää konstia, on vain järeitä ;-). Purkki viilapenkkiin ja putkipihdeillä korkki auki…varmasti aukeaa, tosin hajoaa todennäköisesti kyllä korkkikin. No, sitten se on valutettava toiseen purkkiin, esim. Tamiyan tyhjään lasipurkkiin joita saa esim. Mallistolta.

Tamiyan maalit ovat kyllä viheliäitä kuivumaan juuri korkin kierteisiin. Samaa tapahtuu kyllä esim. LifeColorin akryyleillä, mutta kun purkki ja korkki on molemmat muovia niin aukaisu onnistuu vielä käsivoimin.
Mallix 6/2018 on ilmestynyt   19.12.2018 22:48
Tervo Salminen kirjoitti:
Airfx? Never heard! Vai onko kyse näistä ilmajousista https://www.airfxusa.com
Heh! Tuohon lehteenhän on tullut painovirhepaholainen…kas kun en huomannutkaan ( sen paremmin kuin esatan kommentin tarkoitustakaan ) ;-).
Aloittelevat vs. Konkarit   19.12.2018 22:42
Niinhän tuo taitaa olla, mallarien määrä vähenee mutta töiden taso nousee. Syynä lienee paremmat sarjat, kaikenlaiset uudet mömmöt, mutta ennen kaikkea se että nämä pro mallarit ovat jo todella pitkän linjan kokeneita harrastajia.

En tiedä mitä sivustouudistus tuo tullessaan ja tuleeko sellaista ylipäätään koskaan…siitähän puhuttiin kaiketi viimeksi vuonna 2016…joten eipä taida? Aika suppeaksi kuitenkin on mallarijoukko täällä foorumissa käynyt…valitettavasti, aika pieni piiri siis näitä uusia töitään postaa ja vielä pienempi piiri ylipäätään kommentoi mitään. Tiedän, että aktiivimallareita on kuitenkin paljon suurempi joukko…monet eivät vain viitsi tänne kuviaan lähetellä tai kirjoitella…syystä tai toisesta? Heidän töitään näkee sitten vaikkapa näyttelyissä ja kaikkia töitä ei suuri yleisö näe koskaan.

Jeanin ehdotus saa kyllä kannatusta minultakin, jos se vain olisi keino saada uusiakin uskaltamaan mukaan. Mitkä ne tavat ja rajanvedot sitten on ( kokemus vuosissa vai saadut pisteet yms. ), onkin jo aika paljon visaisempaa. Kolmen pisteen mallaria en kuitenkaan minään prona pidä, enemmin ne prot ovat noita neljän pisteen mallareita…heitäkin kuitenkin on aika monta.

Mikä tässä loppupelissä sitten on tärkeintä? Minulle ainakin toistaiseksi vain se että mallailu on mukava harrastus. Mukavaa on myös se että töitään voi tällä tavoin tuoda esille ja kuulla kenties jonkun kommentin niistä, mikä on hyvää ja mikä huonoa, kuin se että niitä vain väsäisi kenenkään niitä koskaan näkemättä. Tärkeintä ei ole voitto ja ( vaan ) suuret rahapalkinnot ;-).
Mallix 6/2018 on ilmestynyt   19.12.2018 21:49
esata kirjoitti:
Entä kannessa mainittu Airfx, joku uusi valmistaja? :)
Ei kovin uusi, ensimmäisen pienoismallin taisi valmistaa 70 vuotta sitten! Tunnetaan etenkin lentokonepienoismallien valmistajana ja aika merkittävänäkin.
Mallin vaatiman työajan jakauma   13.12.2018 17:23
Juurikin näin, kuten Jonkka kerroit…eihän tuolla ajalla sinällään ole mitään merkitystä. Harva sitä harrastukseen käytettyä aikaa alkaa mittamaan, olipa se harrastus mikä hyvänsä. Eikä minulla kiire ole saada mitään mallia valmiiksi muutenkaan…niitä syntyy sitä tahtia kuin syntyy.

Itselle ikävimpiä työvaiheita on etenkin osien putsaus, kitattujen kolojen hionta ja esim. paneeliurien uudelleen avaaminen. Parasta on perus kokoonpano ja miksei myös maalaus silloin kun ei ole "turhauttavia sävyjä", kuten esim. keltainen, jota saa hinkata seitsemänkin eri kerrosta ennen kuin on riittävän peittävä. Myös noiden alustojen värkkääminen on ihan mielekästä, samoin kuin niiden suunnittelu ja ylipäätään itse rakennettavan koneen referenssien tutkiskeluun käytän myös paljon aikaa.
Mallin vaatiman työajan jakauma   12.12.2018 23:10
Eipä ole tullut kiinnitettyä huomiota miten paljon aikaa menee eri työvaiheisiin, pitäisi joskus varmaan "kellottaa" miten paljon aikaa meni. Uskoisin että kokonaistuntimäärä mallista riippuen on kuitenkin 80 tunnin luokkaa, en tiedä mutta sellainen mutu tuntuma on.

Riippuu varmaankin myös mallista mitä tekee, olen tehnyt myös noita isoja 1:32 skaalan koneita missä parhaimmillaan saattaa olla jopa yli 400 osaa plus etsiosat päälle. Niissä varsinaiseen kasaamiseen meni varmaankin jopa enemmän aikaa kuin pintakäsittelyihin. Tosin, tehdäänhän niiden sisätiloihinkin pintakäsittelyjä joko irto-osina tai vasta kasauksen jälkeen…aika vaikea siis erotella. Pääsääntöisesti varmaankin se pintakäsittely on aikaa vievintä, vielä kun siinä on niin monta eri työvaihetta ja kuten Olli sanoi, pensselöimällä aika on vielä pidempi ( tosin käytän akryylimaaleja joten kuivumisaikojen kanssa ei tarvitse niin paljoa pelata ). Camojen kanssakin tuhraantuu yllättävän paljon aikaa maalirajojen maskaukseen, saattaa mennä joissain malleissa jopa yksi ilta pelkästään siihen.

Tuota minäkin hieman ihmettelin, miksi pintakäsittely niin pahoin epäonnistuu että pitää koko maalikerros saada pois pestyä? Minulle ei vielä kertaakaan ole niin käynyt, tosin käytänkin pelkästään totuttuja menetelmiä ja maaleja.

Tässä samalla voisin esittää jatkokysymyksen. Mitä työvaihetta teet mieluiten, vai onko merkitystä?
Uusia Suomi-malleja tulossa   2.12.2018 14:33
Äkkiseltään vaikuttaa ehkä parhaimmin tehdyltä IL-28 sarjalta. Tuota Bobcatia en valmistajana tunne, mutta viittaisi siihen että on ex Xuntong?

Ulkoisesti eri IL-28 versiot eivät hirveästi toisistaan eronneet ja koneen pääpiirteet pysyivät samanlaisina. Suomeen hankittiin neljä konetta, josta ensimmäinen NH-1 oli perus pommituskone versio ilman siipien kärkisäiliöitä. Loput kolme ( NH-2 - NH-4 ) olivat IL-28R tiedusteluversioita jotka erosivat ensimmäisestä juuri noiden kärkisäiliöiden perusteella. Lisäksi keulatykki oli ainoastaan vasemmalla puolella. Koneen pyörät olivat myös isommat kuin perus pommittajaversiossa ja niiden käyttöjärjestelmä oli hydraulinen pneumaattisen sijaan.

IL-28R versiossa myös taka-ampumon tykit oli poistettu ja maalinhinauslaitteisto oli erilainen ( selvästi ulkoneva kartio taka-ampumon alapuolella ).

Käsittääkseni torpedoversio muistuttaa ulkoisesti hyvinkin IL-28R versiota, sillä muutokset koskivat lähinnä pommikuilua ( sitä pidennetttiin n. 2,5m ) ja noita ulkoisia torpedoita ei juuri edes käytetty. Toki, joidenkin tietojen mukaan myös siipiä siirrettiin 10cm taaksepäin. Miten se sitten mallissa on huomioitu, ei ole tietoa.

Eli, suurin muutos lienee se että joutuu tuon "maalinhinaustötterön" rakentamaan tuonne peräosaan jos tekee NH-2 - NH-4 koneen. Kärkisäiliöt poistamalla syntyy pääosin NH-1. Näin siis karkeasti jos pikkudetaljeihin ( paneelirajat ym. ) ei mennä.
Mitä työn alla?   28.11.2018 17:03
Tuomo Kamppinen kirjoitti:
Caudron C.60. Siipien takilointi valmis.
www.pienoismallit.net/media/kuvat/14/61/87/146187_preview.jpg
Moi Tuomo ja hienoa että olet päätynyt tekemään tämän Caudron C.60 koneen, lienee Omega Modelsin resiinihässäkkä? Itselläkin koneen ko. koneen rakentaminen ollut mielessä ( lähinnä lahjaksi ) kun koneeseen liittyy erään tuttavan vaarin kokemukset kyseisestä lentolaitteesta.

Kaverin vaari oli lentokurssilla Viipurinlahdella talvella 1924 ja eräänä päivänä eräs kokeneempi lentäjä pyysi häntä mukaan lennolle. Lento ei sujunut täysin odotusten mukaan vaan he tekivät koneella pakkolaskun jäälle koneen hajotessa korjauskelvottomaksi. He olivat ilman lupaa ottaneet koneen käyttöönsä ja arestiahan siitä oli seurauksena. Koneen lentäjänä oli muuten eräs hyvinkin ilmailupiireissä myöhemmin tunnettu henkilö…nimittäin Niilo Karhumäki.