Pienoismallit.net

Mika Kauranen

F4U-1A Corsair 21.1.2019 00:17 Malli
Olli J. kirjoitti:
Kiitos Timo! Taitaa tosiaan vaihtelevasti marketeissa olla näitä malleja. Porissa Mikkolan Prismassa niitä vielä on ja täyttävät silloin tällöin hyllyjäkin, mutta pienemmässä Vähä-Rauman Prismassa enää ainoastaan maaleja.
Ikävää, että Etelä-Suomessakin on näin. Itse olen Oulun seudulta ja onneksi esim. Kempeleen Prismassa on ollut ihan kivasti jopa 1/72 malleja hyllyssä. Tosin ne ovat olleet sellaisia, jotka eivät enää ole minua juuri kiinnostaneet.

Mutta mennäämpä tämän mallin arvosteluun:
"Tietenkään kaikki Prismasta saatavat Revellin mallit eivät sovellu tähän tarkoitukseen, vaan osa saattaa suorastaan työntää mallaria yhä kauemmas harrastuksen parista… Scalemates on hyvä sivusto tarkistaa mallisarjojen taustoja myös siellä marketin hyllyjen välissä. Tämä jokunen vuosi sitten julkaistu Corsair on kuitenkin vähintäänkin kohtuullinen sarja ja ainakin allekirjoittaneelle miellyttävä rakentelu- ja maalauskokemus."

Perus-Revelleissä on todellakin tosi suurta vaihtelua laadussa. Uusien käyttäjien kannattaa todellakin tarkistaa onko malli uutta tuotantoa, vaiko jonkin ikivanhan uusiokopiointi. Uudet ovat pääsääntöisesti ihan OK laatua ja vanhoissakin voi olla ihan kohtuullisia, jos ne ovat esim. wanhoja Frog-kopioita, mutta muuten ei.

Jos sattuu käteen se surkea vanha malli, niin se ei sitten oikein kannusta eteenpäin );

Corsair on ihan hyvin tehty ja kiva, että se herätti mallailu-Mojoa. En lähde sitä sen tarkemmin tarkastelemaan saatikka arvostelemaan.

yt.
MK
Fokker E.V 15.1.2019 13:11 Malli
Kaikinpuolin loistava. Rakentamisjälki, detaljit ja värikäs maalauskaavio. Tässä tyypissä pääsi vähällä takiloinnilla ;)
Itse tehnyt aikoinaan 1/72 Fokker E.V:n Rodenin sarjasta. Tämä on kyllä paljon hienompi.
Tupolev SB 2M-103 12.1.2019 01:14 Malli
Janne Markkanen kirjoitti:
Kammottavasta sarjasta saatu aikaiseksi näyttävä malli, eli rakennusprojekti on siis onnistunut hyvin. Ja minun silmiini näyttää selvästi SB-2:lta. Pintakäsittelykin on mielestäni oikein toimiva. Arvostan sitä että karmeasta lähtökohdasta saadaan aikaan jotain tämänkaltaista! Hieno malli!
Ei se mallisarja ole mitenkään "kammottava",jos on vaan hieman epämuototarkka. On vaan hieman työläämpi. Niitä on todella paljon ja ne eivät ainakaan minua estä siitä seikasta huolimatta aloittamasta mallailuprojektia, jos haluan siitä aiheesta mallin valmiiksi. Näin jos aiheesta ei ole paremmin muototarkkaa aihiota saatavilla muulta mallinvalmistajalta.

Nyt on esimekiksi työn alla eräs Chorozyn resiinimalli, jossa heti alkumetreillä tuli esiin huomattavat korjaukset muotojen suhteen, jotka ilmenivät Windsock Datafile julkaisusta, jonka tilasin kyseiseen aiheeseen liittyen.
En kuitenkaan aio heittää mallia roskikseen, vaan yritän korjata muotovirheet datafilen tietojen avulla.

Tieto lisää tuskaa tai ainakin työtä.

Mielestäni hyvä mallailu on sitä, että yritetään tehdä mahdollisimman muototarkkoja malleja esikuvista työmäärästä huolimatta. Työmäärään tulee toki jossain vaiheessa asettaa järkevä rajoite.

Jos tuo ei sovi, niin pääasia on, että mallailu on jokaiselle kivaa omien mieltymyksien mukaisesti!

yt.
MK
Tupolev SB 2M-103 11.1.2019 00:27 Malli
Markku Rinne kirjoitti:
Itse en ole noin ehdoton tuon muototarkkuuden suhteen kuin Mika tuossa edellä.
Ei tietenkään tarvi. Ja en minäkään ole ehdoton siinä asiassa. Kerroin vaan mistä pidän eniten. Kuka täällä tuputtaa omia mieltymyksiään yleisiksi ohjeiksi?
Minäkö?

Mallaillaan vaan kaikki omalla tavallaan ja sallitaan siinä omat näkemykset. Se on ainakin tähän asti ollut tämän sivuston hyvä puoli.

yt.
MK
Tupolev SB 2M-103 10.1.2019 21:54 Malli
Matti Peltola kirjoitti:
Itse 1/72:sta paljon harrastelevana: nättiä jälkeä tuosta ilmeisen huonosta lähtökohdasta.
En ota muotovirheisiin ym. kantaa vaan keskityn kädenjälkeen, joka on mielestäni erittäin hyvä ja onnistunut.
Kritiikkiä sama, kuin yllä: hieman muovisen oloinen.
Ihan kivaltahan tuo SB näyttää

Minulla on ehkä hieman erilainen lähtökohta-ajatus. Kun tehdään "pienoismalleja", niin niiden tulee olla mahdollisimman muototarkkoja kopioita esikuvastaan. Mielestäni siis muototarkkuus on tärkein kriteeri. Sitten tulee pintakäsittely ynnä muut taide- ja hifistelyseikat. Ne ovat tietysti myös tärkeitä, mutta mielestäni muototarkkuus on tärkein.

Tämähän on tietysti vain minun henkilökohtainen mielipiteeeni ;)

Olen joutunut monesti lipsumaan tuosta periaattesta. Joskus ei vaan ole referenssejä, joista voisi tarkistaa muotojen oikeellisuuden (ja jälkeempäin muodot osoittautuivat virheellisiksi) ja joskus modaaminen paremmaksi on vaan niin kovan työn takana, että piti vaan jättää väliin, koska halusin saada kyseisen mallin valmiiksi.

Näillä menen edelleen.

yt.
MK
Tupolev SB 2M-103 10.1.2019 03:05 Malli
Juha Savola kirjoitti:
Vertasin Mika runkoparia Blueprintsista poimimaani rungon piirustukseen (Linkki): vertailu. Minusta kumpikaan ei ole oikea. "Mikan rungoista" vasemmanpuolisessa ohjaamo olisi riittävän lähellä nokkaa ja etuyläikkunaa, mutta oikenpuoleisessa puolestaan ampuma-aukko olisi oikeassa paikassa.
Olen edelleenkin sitä mieltä, että Frogin mallissa ohjaamon sijoittelu on paremmin onnistunut kuin MPM-mallissa.
Tupolev SB 2M-103 10.1.2019 00:48 Malli
Markku Rinne kirjoitti:
Tuollaiseen savottaan että lähtisin konetta tekemään useamman valmistajan osia yhdistämällä en kuitenkaan lähde…tulee liian hankalaksi ja kalliiksi, eikä lopputuloksesta ole sen kummempia takeita. Harvemmin niistä ostohetkellä edes tietää vaan kaikki selviää vasta mallia tehdessä tai täältä tai muualta kommentteja kuullessa.
Itse olen sellaista joskus tehnyt ja ehkä jatkossakin teen.

Ja ei väliä lopputuloksen paremmuuden takeista. Pääasia on että on yrittänyt parantaa mallia.
Tupolev SB 2M-103 8.1.2019 23:04 Malli
Markku Rinne kirjoitti:
Kiitos Mika kommenteista. Mitä tarkoitat rungon muotovirheillä? Itse en varsinaisesti koneen rungossa ja päämuodoissa muutenkaan havainnut merkittäviä poikkeamia originaalikoneeseen verrattuna. Ongelmana minusta oli lähinnä yksityiskohtien niukkuus ja sitten kun niitä yksityiskohtia oli, oli ne jotenkin liian suureen skaalaan tehtyjä. Yksityiskohtien virheistä jo tuolla alussa mainitsin, mutta lisätään siihen vielä se että ala-ampumo on myös väärän mallinen. MPM:n tulkinta oli että se on pisaranmuotoinen, mutta oikeasti tuo MV-2 ampumo oli hieman kulmikas eikä siinä ollut pyöreitä lasipintoja.

Tämä MPM:n sarja on ainut jossa on M-103 moottorit ja pyöreä taka-ampumo. Frogin ja ICM:n sarjat ovat SB-2 M-100 koneesta, eli täysin erilaiset moottorien muotojen suhteen eikä niissä ole esim. pyöreää taka-ampumoa vaan liukukuomu. Eivät siis tulleet kyseeseen kun halusin nimenomaan tehdä tämän myöhemmän version.
Lopultakin sain kaivettua mallivaraston syövereistä Frogin mallin laatikon. Ja samalla kaivoin tekemäni MPM-mallin esiin. Vertailin Frogin mallin osia ja MPM-mallia piirroksiin. MPM-mallissa ohjaamo ja siivet ovat noin 5mm (aika paljon) edessä, samoin taka-ampumo.

Tarkoitin,että tässä pitäisi ehkä tehdä hieman "kitbashingia". Käyttää vaikka frogin runkoa. Siistiä se ja kaivertaa uppoviivat ja laittaa sitten siipien paikoille MPM:n siivet oikeine moottoreineen. Sitten lisäksi laitetaan taka-ampumon paikalle MPM:n kupoli-ampumo ja kaiverretaan paikka ala-ampumolle. Sen jälkeen voi käyttää parempia MPM-mallin osia milloin vain on tarve.

MPM-mallissa on se 5mm paha muotovirhe, jota ainakaan Frog-mallissa ei ole.

5mm muotovirheet ovat mielestäni moka 1/72 malleissa.

PS.
Otimpa yön pimeydessä vertailukuvan. Arvioikaa itse kumpi puoli on MPM-mallista ja kunpi Frogin mallista. Kokonaispituus on aika sama, mutta se n. 5mm ero paikkojen sijoittelussa on aika silmiinpistävä. Kumpi lie oikea?
www.pienoismallit.net/media/kuvat/14/71/41/147141.jpg
Tupolev SB 2M-103 8.1.2019 00:13 Malli
Joo, tuo on tullut tehtyä vuosia sitten itsekkin. Kivasti olet huomannut mallin puutteita, mutta pahimmat ovat kyllä rungon muotovirheissä. Jos haluaa tehdä hyvän ja muototarkan SB 2M-103:n niin ei onnistu tuosta MPM-mallista.
Kannattaa ottaa lähtökohdaksi wanha Frogin SB 2M-100A tai sitten uudempi ICM:n vastaava. Jompaakunpaa modifioiden ja ehkä tämän mallisarjan joitakin osia käyttäen saa ehkä ihan kivan esikuvan. Ehkä ICM:stä saa helpoimmin.

Miten tässä MPM on voinut mokata niin pahasti?
DH9A 7.1.2019 11:22 Malli
Onnittelut todella ansaitusti!