Kuva on liian iso, miten pienennän sen kokoa?

Jos kuvasi on sallittua suurempi, tulee se pienentää ennen palveluun lisäämistä. Kuvan pienentäminen onnistuu kaikilla kuvankäsittelyohjelmilla ja monilla yksinkertaisemmillakin kuvien selausohjelmistoilla, joita tulee muun muassa digikameroiden ym. mukana.

IrfanView

Seuraavassa ohjeet kuvien pienentämiseen ilmaista ja helppokäyttöistä IrfanView-ohjelmaa käyttäen.

Asennus

1. Lataa ohjelma Tucows-palvelusta tai etsi ohjelman kotisivuilta vaihtoehtoinen latauslinkki. Lataaminen Tucowsissa tapahtuu download now -linkistä klikkaamalla. Tämän jälkeen kysytään, missä maassa olevalta palvelimelta haluat ohjelman ladata. Valitse lähin sijainti.
  2. Tallenna tiedosto omalle koneellesi tai avaa se nykyisestä sijainnista.
  3. Tiedoston latauduttua avaa se, ja asennusohjelma käynnistyy. Seuraa ohjelman ohjeita ja suorita asennus loppuun. Ohjelma saattaa kysyä haluatko asentaa ns. sponsoriohjelmiston, esim. Googlen Desktop Searchin. Kannattaa olla tarkkana ettei tule asentaneeksi kylkiäisenä myös sellaista ohjelmistoa, jota ei halua.

Yksittäisen kuvan pienentäminen

1. Avaa IrfanView.
  2. Valitse File > Open ja avaa haluamasi kuva omalta koneeltasi.
  3. Valitse Image > Resize/Resample. Avautuu ikkuna, jossa voi antaa kuvalle uudet mitat. Kirjoita Set new size -kohdassa uudeksi leveydeksi (Width) esim. 1600 ja katso että mittayksiköksi (Units) on valittuna pikselit (pixels). Kun Preserve aspect ratio on valittuna muuttuu myös korkeus (Height) automaattisesti säilyttäen näin alkuperäiset mittasuhteet. Sopiva DPI-asetus on 72. Kun asetukset ovat kohdallaan, paina OK.
  4. Tallenna pienennetty kuva. Alkuperäinen kuva kannattaa aina säilyttää koskemattomana, joten tallenna muokattu kuva toisella nimellä. Mene File > Save as... ja valitse avautuvassa ikkunassa tallennusmuodoksi JPG. Tällöin avautuu vielä toinen ikkuna, jossa kysytään tarkempia tallennusasetuksia. Hyvä tallennuslaatu (Save quality) on noin 90.

Kuvajoukon pienentäminen

IrfanViewin yksi kätevimmistä ominaisuuksista on tiedostojen eräajo (Batch), jonka avulla voi käsitellä ison joukon kuvia siten, että niille kaikille tehdään samat muutokset. Muuttaa voi niin kuvien kokoa ja nimeä kuin väriominaisuuksiakin. Seuraavassa ohjeet kuvien pientämiseen eräajolla.

1. Avaa IrfanView.
  2. Valitse File > Batch conversion/Rename.
  3. Avautuu ikkuna, jonka oikeassa reunassa näkyy oman tietokoneesi hakemistorakenne. Selaa tässä ikkunassa oikea kansio, valitse tiedosto ja klikkaa Add-painiketta, jolloin tiedosto siirtyy ikkunan vasemmassa reunassa olevaan listaan eräajoon valituista tiedostoista. Valitse näin kaikki haluamasi kuvat. Jos haluat valita kansion kaikki kuvat kerralla, klikkaa Add all.
  4. Klikkaa seuraavaksi ikkunan alaosassa Batch conversion settings -kohdassa olevaa Set advanced options -painiketta. Valitse Set new size avautuvassa ikkunassa. Aseta Set long side to -kohtaan arvoksi 1600 ja laita ruksi kohtaan Preserve aspect ratio. Paina OK tämän sivun alareunassa.
  5. Palaat takaisin Batch conversion -ikkunaan. Valitse nyt Output directory -kenttään kansio, jonne haluat muokattujen kuvien kopioituvan.
  6. Klikkaa Start-painiketta ja ohjelma alkaa käsittelemään kuvia ja antaa lopuksi raportin kuvien käsittelyn onnistumisesta.
  7. Löydät nyt pienennetyt kuvat Output directory -kenttään valitsemastasi kansiosta.