Pienoismallit.net

Laadukkaasti?

Olipa taas hieno tapahtuma tuo Suurisnadi. Siellä sai tutustua erilaisiin pienoismalliharrastuksiin. Erityisesti kiinnitin huomiota automalleihin. Nehän kuuluvat omaan harrastepiiriini. Tuli jälleen kerran sellainen positiivinen haikeus, kun katselin esillä olleita malleja. Ne olivat todella hienosti tehtyjä, maalipinnat olivat hyviä ja detaljit hienoisti asennettu esikuvien mukaisesti.

Niitä katsellessa saattaa tulla monelle mieleen…"en tuohon pysty…en viitsi edes aloittaa tuollaista harrastusta…"

Kannattaa tarkistaa omaa mallailufilosofiaansa. Ei kaikkien mallien tarvitse olla huippuhyviä. Riittää, kun niitä rakentaessa tulee hyvä mieli ja on tyytyväinen omaan aikaansaannokseensa. Tietenkin kannattaa opetella sellainen perussiisteys, ettei malli ole liimatahrojen peitossa yltä päältä.

Pienoismalli- sehän on yleisesti ajatellen mittakaavaan rakennettu pienennös jostain esineestä. Vaikkapa vuoden 1967 Monte-Carlon voittaja-autosta. On kuitenkin ihan yhtä oikein rakentaa fiktiivisiä malleja aivan oman mielikuvituksen pohjalta. Viimeisin autoni on rallikuntoon rakennettu Kupla-Volkkari 1500 (Revell). Auton maalasin oranssiksi, valkoisilla etu- ja takaluukuilla. Lisäilin muutamia lisävarusteita (trippimittari, kellot, turvakaari, kuppipenkki, lisävalot ja pohjapanssari)…mitä miljoonalaatikosta sattui löytymään. Oviin liimasin tuon 1967 Monten voittaja-auton numerot ja eteen sekä taakse Cooperiin kuuluneet numerokyltit. Muutama Seura-lehden mainos kylkeen…ja siinä se on…fiktiivinen ralliKupla. Ei ole Bare Metal-foliolla tehtyjä ikkunapuitteita, eikä edes tulpan johtoja…mutta mitä sitten…

Pääasia että on joku harrastus…mieluiten tietenkin pienoismalliharrastus…

Kirjoitteli: hannu

Kommentit

Lisää harrastajia..ilman rimakauhua…
Janne R 21.10.2017 19:48 Vastaa lainauksella
Hyvin kirjoitettu. Varsinkin toi että ei jokaisen malli tarvi olla huippuhyvä. Itsellä toi mallsilufilosofia on juuri se että omaksi ilokseni näitä automalleja teen ja vähän semmosella low-buck meinigillä. Eli pensselimaalaus, hyvin vähän/ei yhtään detaljeja, yms yms. Tokihan se viimesen päälle tehty ns huippumalli on näyttelyissä kivempi katsella kun tollanen "matalan dollarin" vekotin mut itse tuskin koskaan tuun noita mallejani mihinkään näyttelyyn viemään. Tonne olohuoneen hyllyssä ne saa esillä olla. Sen verran kyllä aattelin panostaa tulevaisuudessa että korit pyrin maalaamaan/lakkaamaan Tamiyan sprayllä. Ihan vaan senkin takia että väriskaala on parempi ja monipuolisempi ku Humbrollin emaleissa ja Foilin käyttöä olen myös harkinnut. Tähän asti listat yms oon maalannut hopealla.
Tervehdys Hannu täältä Hämeenlinnasta!

Hieno kirjoituksesi pisti ihan ajattelemaan asiaa. Ensimmäinen yritykseni valmistaa auton kori ohuesta pellistä "muotoilemalla" opetti kyllä aloittelijalle nöyryyttä. :) Työkaluja tuli hankittua sitä mukaa kun tarvetta oli. Nyt niitä on jo varmasti ihan riittävästi, ainakin puolison mielestä.

Itsekin Vesannolla syntyneenä, nyt 64-vuotiaana ja eläkkeellä, aloitin pienoismalliharrastukseni.
Päätin tehdä Toyota Corolla Versosta pienoismallin suhteella 1:16. "Saas` nähdä kuinka äijän käy?" Tuota jo 2009 lopetettua mallia kun ei saa pienoismallina mistään. Ei edes Toyota-liikkeestä?

PS. Lahdessa pitää käydä katsomassa joulukuun alussa "oikeiden mestarien" kätten töitä. Josko sieltä oppisi taas jotain.