Pienoismallit.net

Zap-A-Grass

Katsottuani YouTubesta muutaman videon aiheesta "static grass applicator" päätin rakentaa omani.

Laite rakennetaan muokkaamalla patteritoimista kärpäslätkää. Itse kärpäslätkä toimii siten, että joka toinen mailan metallisista langoista on piirin eri puolta ja kärpänen yhdistää piirin osuessaan kahteen viereiseen lankaan. Zap… Tätä muokataan niin, että piirin toinen puoli liitetään alustaan levitettyyn märkään liimaan ja toinen laitteeseen kiinnitettyyn teesihvilään. Näiden välille syntyy staattista sähköä ja toimiessaan oikein tämä saa sihvilän läpi ravistetut maisemointiin tarkoitetut ruohot pysymään pystyssä.

Aloitin tilaamalla ebaysta kärpäslätkän. Hintaa tälle ihmeelle tuli £3.15 eli alta neljä euroa. Muutaman viikon odotuksen jälkeen laite saapui postiin ja alkuinnostuksen jälkeen huomasin laitteen vaurioituneen postissa. Vauriot onneksi jäivät osaan joka poistettaisiin. Myyjä kuitenkin antoi 50% palautuksen tuotteen vauriosta. Samaan aikaan lidlissä sattui olemaan muistaakseni 7 euron hintaan 3 sihvilän setti, joten siitä riitti yksi mallailuun ja pari keittiöön puolelle. Hintaa siis kokonaisuudessaan tuli n. 5 euroa koko projektille.

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/10/66/131063.jpg[/img]

Ensimmäisenä rupesin purkamaan laitetta. Runko oli kiinni 5 ruuvilla joiden jälkeen sisäosa tuli näkyviin kaikessa yksinkertaisuudessaan.

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/10/66/131064.jpg[/img]

Kuvassa näkyvät hyvin ohuet johdot ohjasivat siis virran eri puolille mailaa, josta lähtivät nuo mailaosan rautalangat joka toinen aina eripuolelta virtapiiriä. Nämä on siis tarkoitus poistaa kokonaan ja laittaa tilalle 2 alligaattoriliitännällä varustettua johtoa joilla virta ohjataan alustan märkään liimaan esim. naulan kautta ja tuohon teesihvilään.

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/10/66/131066.jpg[/img]

Seuraavassa kuvassa näkyy kuinka olen irroittanut nuo ohuet langat ja juottanut tilalle hiukan kestävämpää johtoa sekä kuumaliimannut teesihvilän kiinni mailan kantaan, josta sahasin pois turhat osat. Tein pienet vedonpoistajat johdoille, jotteivat johdot lähtisi irti aivan jokaisesta nykäyksestä. Johdoille porasin reiän runkoon 1mm sormiporalla ja suurensin reikää askarteluveistä pyörittämällä kunnes johdot juuri ja juuri mahtuivat kulkemaan läpi.

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/10/67/131067.jpg[/img]

Käytännössä kaikki projektiin tarvitut työkalut yhdessä kuvassa valmiin laitteen kanssa. Kolvi jäi kuvan ulkopuolelle :)

www.pienoismallit.net/profiilit/3483/kuvat/kuvapankki/kuva_131068/#kuva

Ja vielä laite suljettuna ja valmiina käyttöön. En ole ehtinyt vielä testaamaan sitä ruohon kanssa, mutta kokeilin yhdistää ensimmäisen liittimen teesihvilän varteen jolloin tuodessa toisen liittimen sihvilän lähelle syntyi näkyvä valokaari.

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/10/69/131069.jpg[/img]

Toisen liittimistä olisi voinut ohittaa ja liittää sihvilän suoraan korin sisällä virtapiiriin, mutta pienenä vinkkinä YouTube videoissa neuvottiin jättämään sekin ulos hiukan pidemmän johdon päähän. Tällöin ruohon lisäämisen jälkeen voidaan irroittaa liitin sihvilästä ja vaikka siihen liitettyä naulaa vetämällä ruohon päällä saada sitä nousemaan paremmin ylös. Tuo jättämäni 60-70cm on varmaan aivan liikaa pienoismalleille, mutta esim. warhammeria varten pelialustoja tehdessä tuosta voisi olla apua. Toisaalta, ruohotettu pelialusta ei välttämättä kestä kovin hyvin joukkojen siirtoja päällään…

Kuvia ei hirveästi ole rakennusvaiheesta, mutta kuvapankki on täynnä ja sen kanssa on elettävä. Onko jollain hyviä ehdotuksia ilmaisen tallennuspaikan löytämiseksi?

Kommentit

Sorry… Bbcode ei tuonutkaan kuvia näkyviin, joten joudutte klikkailemaan ne auki.
OV 15.11.2016 21:09 Vastaa lainauksella
Hyvä idea! Varmasti tulee joskus käyttöä.
Itse tein samanlaisen 3 vuotta sitten ja hyvin on toiminut.
Pienen testailun jälkeen tuntuu toimivan ja oli todella helppo tehdä. Seuraavaksi olisi tarkoitus kokeilla tehdä tuommoisia liikkeissäkin myytäviä pieniä ruohomättäitä. Näissä kuulemma kannattaa ottaa joku metallialusta ja vuorata se tuorekelmulla. Kelmun päälle liimaa pieninä täplinä tai isompiakin aleita haluttuun muotoon ja sen liiman sijaan laite kiinni siihen metallialustaan ja pitäisi toimia. Liiman kuivuttua mättäät lähtevät irti ja kestävät jopa jonkin verran käsittelyä.