Pienoismallit.net

Mattalakka

Juu, ajattelin tankin pohjaan testailla, kun ei kuitenkaan tule näkyviin ja sinne jotain kuraa ajattelin kuitenkin laittaa :)
Nämä lakat ovat toimineet minulla hyvin. Kannattaa kokeilla.

Tämän lakan kanssa on ollut jonkinverran "frost" ongelmaa, kun taas

Tämä on toiminut ihan hyvin akryylien kanssa, mutta emalivärin kanssa olen havainnut krakkeloitumista, en ohentele millään kun on niin lirua jo muutenkin.
Mika Pietikäinen kirjoitti:
Heitänpä vielä lisää hämmennystä itselleni kehiin :) Onko rautakaupoissa myytävät lakat OK pienoismallikäyttöön? Esimerkiksi Linkki tai Linkki tai ylipäänsä lakat jotka soveltuvat myös muovipinnoille? Kilikalista voisi olla helpompaa saada tasainen pinnoitus ja valinnan varaa voisi olla enemmän ilman tilaushommia.
Tuo K-Raudan alkydilakka sinänsä ehkä olisikin, mutta näiden purkkien suuttimet eivät useinkaan toimi sillä tarkkuudella kuin pienoismallien kanssa toivoisi. Mastonin käyttöturvallisuustiedotteesta puolestaan selviää, että liuottimina on käytetty asetonia ja N-butyyliasetaattia, jotka sulattavat ja syövyttävät sekä polystyreeniä että useimpia pienoismallimaaleja varsin tehokkaasti.

Automallien rakentajat ovat kyllä keksineet keinoja millä näitäkin rajoituksia voi kiertää, mutta noin yleisesti rautakauppojen spraypullot soveltuvat paremmin niiden 1:1 kohteiden maalaukseen ja lakkaukseen (eikä aina edes kovin hyvin siihenkään).
Viimeksi muokattu 11.1.2017 19:10 +
  • N-butyyliasetaatti unohtui :) wade
Jukka Luosujärvi kirjoitti:
Tämän lakan kanssa on ollut jonkinverran "frost" ongelmaa,
--
Tämä on toiminut ihan hyvin akryylien kanssa, mutta emalivärin kanssa olen havainnut krakkeloitumista, en ohentele millään kun on niin lirua jo muutenkin.
Eli ensin mainitussa tapauksessa mattapasta ei ole sekoittunut kunnolla lakkaan ja jälkimmäisessä liuotinpohjainen maali ei ole kuivunut/kovettunut tarpeeksi?

Jotkut ns. emalimaalit saattavat vaatia todella pitkät kuivumisajat, ja kehnompien/vanhentuneiden maalien kanssa voi käydä niinkin että ne jäävät tahmeiksi ja pehmeiksi vaikka kuinka odottaisi.
Itsellä on tuota Jukan laittamaa Matt Clear lakkaa siis käytössä. Kyllä tuo pasta ainakin näyttää sekoittuneen kunnolla, kun ravistelemalla ja tikulla sekoittelee. Ei näy pullon reunoilla / pohjassa mitään jäämiä ja siveltimessäkään ei näy mitään vaaleita kohtia. Myös alla olevat maalit ovat olleet vasta avatuista purkeista, eivätkä mitään kovin vanhoja purkkeja. Maali on saanut alla myös kuivaa useita viikkoja ennen kuin tuota lakkausta koitin. Pitää varmaan jotain poppakonsteja alkaa kehittelemään, että tuon lakan saa toimimaan :)
Mika Pietikäinen kirjoitti:
Pitää varmaan jotain poppakonsteja alkaa kehittelemään, että tuon lakan saa toimimaan :)
Tai sitten vaan todeta että sorry, ei sovi omiin työmenetelmiin ja seuraava lakka kehiin :)
Vaikka olisi täydellisesti sekoitettu, niin liian paksu kerros voi silti aiheuttaa valkoisuutta. Pensselillä levitettäessä tulee helposti (vrt. ruiskuun) paksu kerros, etenkin ohentamattomana.
Tulipahan sellainen tässä mieleen, että voiko se vaikuttaa tuohon lakan toimintaan kun laimensin vain normaalilla vedellä? Ei ole nyt saatavilla akkuvettä tai muuta parempaa tuohon tarkoitukseen. Onko kuinka paljon väliä, että pitäisikö sitä lähteä kaupasta sitä metsästämään :)
Akkuvettä ei kannata käyttää ei toimi kunnolla akryyleiden kanssa, täytyisi laittaa joitain lisäaineita takaisin veteen.