Pienoismallit.net

Suomi Tsaikan ohjaamon väri

Pikaisesti netistä lukemani perusteella Polikarpovien venäläiset ohjaamovärit ovat hiukan monimutkainen asia. Harmaista ja sinisen harmaista ym. väreistä en siis sano vieläkään mitään varmaa, mutta tosiaan näyttää siltä, että ainakaan 1/72 mittakaavassa ei ole suurta merkitystä sillä, ovatko ohjaamon laidat olleet venäläistä vai suomalaista sisäväriä. Ero ei ole välttämättä järin suuri.

(Edit 22.35: Jari ehtikin laittaa selventävän viestin harmaista, kun kirjoittelin viestiä)

Sen sijaan venäläisillä näyttää ainakin joskus olleen tapana maalata koneiden istuimet, astinlaudat ja sauva vihreäksi, tällä on jo merkitystä jos päätyy mallintamaan venäläisvärissä olevan ohjaamon. Näyttäisi olleen ainakin Tsaikassa ja I-16 koneissa käytetty tapa. En keksinyt tälle mitään muuta vähänkään järjellistä syytä kuin sen, että ohjaamosta ulospäin näkyvät osat maalataan ulkopintojen kanssa samalla, tai samankaltaiselta värillä, etteivät vaaleat ohjaamot paista maassa olevista koneista vihollisen tiedustelukoneille. Monet netistä helposti löytyvät ohjaamokuvat on otettu lentävistä replikoista, mutta tietääkseni näissä Uudessa Seelannissa tehdyissä koneissa on yritetty saada maalaukseen liittyvät yksityiskohdat ainakin kohtuullisella tarkkuudella jäljennettyä. Pariisin museon Tsaikka, josta Antti linkitti kuvia, on minunkin tietääkseni varsin alkuperäisessä kunnossa.

Ohjaamon kankaalla verhoillut osat näyttäisivät olleen venäläiskoneissa pellavan värisiä. Näin myös Ilmavoimamuseon Polikarpov U-2 koneessa.
Tsaikan ohjaamoväritystä netistä tutkailtuani tuli vastaani mielenkiintoinen
sivu koskien AKANin valmistaa AE-9 vaaleanharmaata. Lyhesti: Akanin AE-9 ei ole lähelläkään oikeaa sävyä kuvaamaan vaalean harmaata maalia, joka oli käytössä ennen sotaa mm. Tsaikan metallipintojen maalina yhdessä hopean sävyisen ulkopintojen maalin kanssa, jolla maalattiin koneiden kangasverhoillut pinnat. Akanin AE-9 on lähinnä tumman vihreää. Artikkelista selviää mistä sekaannus on saattanut johtua. Hyvin lähellä oikeaa sävyä on Humbrol 147. WEM:in AE9 sävy on käytännössä melkein sama kuin Humbrol 147, joka on aavistuksen WEMiä sinertävämpi.
Kelasin päässäni, missä näin Antin linkittämiä Tsaikan kuvia ja muistinkin nähneeni niitä Memorial Flightin uutisblogissa, kun katselin LVG:n kuvia. Tästä sivusta eteenpäin löytyy muutama kuva lisää (ei sen parempia ohjaamokuvia kuitenkaan): memorial-flight-news.blogspot.fi/2011/09/ca-y-est-le-moteur-ete-depose-le.html?m=1