Pienoismallit.net

Ohjaamon nappien, vipujen yms scratchbuild neuvoja

Taannoin löysin varastosta n 25v sitten ostamani ERTL/MPC X-Wing Fighter rakennussarjan ja päätinpä koota tuon silloin kesken jääneen sarjan kun Star Wars kiehtoo edelleen. Malli on siis n 30cm pitkä ja mittakaava n 1:43 (mittakaavaa ei ilmoitettu laatikossa). Tönkko lentäjäfiguuri oli kadonnut johonkin, joten ajattelin tehdä tuosta kapinallisten tukikohdassa kuomu auki parkissa olevan yksilön.

Googletus paljasti kuitenkin pian että mallin ohjaamo ei ole millään muotoa oikeanlainen ja tehtävää on että tuosta saisi edes suurin piirtein oikean näköisen. Olen nyt korjaillut tuon ohjaamon yleismuotoja ja nyt olisi detaljoinnin aika.

Tavoitteena on siis tavoittaa elokuvista tuttu yleinen ulkoasu ilman että ruvetaan jokaista nappia kuitenkaan laskemaan. Nappeja ja vipuja tarvitsee kuitenkin tehdä aika paljon ja mietin miten tuota lähtisi tekemään kun ei ihan jokaista nappia jaksaisi esim venytetystä valurangasta ruveta leikkaamaan/liimaamaan.

Eli olisikohan tähän mitään oikopolkua? Löytyisiköhän mistään valmiita nappirivejä /paneeleita tai esim mittakaavaan sopivaa pientä ruutukuvioista materiaalia, josta voisi leikata sopivia rivejä/rykelmiä?

Tässä vielä kuvat kys ohjaamosta:
eli ensin alkuperäinen osa jarrunestekylvyn jälkeen:


ja tässä perusmuodot muovilevyllä ja kitillä korjattuina (penkkiä ja ohjaussauvaa mallataan myös)
Ensimmäisenä mieleen tuleva oikopolku on lainailla 1/48 skaalan lekomalleista osia. Ehkäpä ohjaamoetsit toimisivat tässä parhaiten? Näitä pyörinee monilla lekomallareilla nurkissa, joten lahjoituksiakin voisi saada.
Kalle Rantanen kirjoitti:
Ensimmäisenä mieleen tuleva oikopolku on lainailla 1/48 skaalan lekomalleista osia.
Hyvä neuvo, esim Drakenista jäi paljon etsejä, jopa vyöt.

Vipuja olen mieluummin tehnyt puolen millin messinkilangasta. Onhan se toki tuuman paksu kun kerrotaan mittakaavalla, mutta eihän sitä vipua ollenkaan näe jollei vähän liioittele. Reikä paneliin ja lanka läpi. Liimatippa päähän nupiksi. Venytetty muovi tai etsiosa ei ainakaan minun hyppysissä säily ehjänä siihen asti että saisi rungon kiinni.
Kiitos vastauksista! Molemmat hyviä ehdotuksia. Erityisesti tuo poraaminen erittäin hyvä idea, kunhan reiän saa haluamaansa kohtaan, vipu varmaan on suht helppo tehdä ja pysynee paikoillaan liiman kuivuessa.

Vielä koitan miettiä mistä saisi sopivaa pientä ruutukuviota, kun näyttää olleen vierekkäisiä neliskulmaisia nappeja paljon x-siiven käyttöliittymän suunnittelijoilla käytössä:).

Ja jos jollain on ylijäämä-etsiosia, laittakaa viestiä.
Oula Martikainen kirjoitti:
Vielä koitan miettiä mistä saisi sopivaa pientä ruutukuviota, kun näyttää olleen vierekkäisiä neliskulmaisia nappeja paljon x-siiven käyttöliittymän suunnittelijoilla käytössä:).
Neliskulmaisesta styreenitangosta jos katkoo lyhyitä pätkiä, voisi päästä haluttuun lopputulokseen.
Vipujen varreksi käy hammasharjan harjas. Se on tarpeeksi ohut ja jäykkä. Nupin voi tehdä painamalla harjaksen kärkeä kuumennetulla ruuvitaltan kärjellä. Myös pieni tippa sopivan väristä maalia harjaksen kärjessä ajaa saman asian. Koska tarveaineet ovat helposti saatavilla ja halpoja niin ei tarvitse miettiä epäonnistumista.
Myös muiden harjojen harjaksista löytyy paksuudeltaan ja pituudeltaan sopivia harjaksia. Lattiaharjan harjas sopii esimerkiksi piiska-antenniksi.
Viimeksi muokattu 12.1.2018 12:21
Tom Brunila kirjoitti:
Vipujen varreksi käy hammasharjan harjas. Se on tarpeeksi ohut ja jäykkä. Nupin voi tehdä painamalla harjaksen kärkeä kuumennetulla ruuvitaltan kärjellä. Koska tarveaineet ovat helposti saatavilla ja halpoja niin ei tarvitse miettiä epäonnistumista.
Onpa erinomainen idea - täytyypä koittaa ensi kerralla, kun jälleen kerran olen ohjaamon kimpussa. Vaimoa voi ensi kauppareissulla kummastuttaa, kun jään hammasvälinehyllyn ääreen tarkasti erilaisia hammasharjoja tutkailemaan.