Pienoismallit.net

Humbrol maali ohennettaessa jää "roskia"

Mikäs vikana, kun ohennan Humbrol/Revell emalimaalia ja maaliin jää aina "roskia", pieniä hitusia, jotka näyttää roskalta? Ohennussuhteella ei merkitystä, niitä jää aina. Haluaisin siistin maalipinnan enkä roskaantuneen. Kokeillut Humbrolin omaa, lakkabensiiniä ja Diccoa. Jos käytän Testorsin Model Masteria (emali), tätä ongelmaa ei ole. Onko Humbrol/Revell maalit roskiin joutavaa tavaraa? Peilikirkasta pintaa ruiskulla noilla maaleilla ei saa mitenkään. Sekoitan maalin erikseen ennen ruiskuun laittamista ja siinä näkyy selvästi nuo "roskat". Ja sekoitettu on. Jos maalaan maalin pensselillä, "roskia" ei tule, maalipigmentit sekoittuu/hiertyy ja roskia ei jää, ruiskulla kyllä. Suodattaa maali?
Ite olen huomannut saman, on kuin siellä olisi kuituja tjsp. eli ilmavirta kuivattaa maalin.
Näillähän maaleilla näyttää nykyään olevan sellainen taipumus, että vanhenevat jopa purkissa ensimmäisen avauskerran jälkeen. Siis joku kemiallinen prosessi käynnistyy, kun avaat purkin eka kerran ja sekoitat sen huolella. Siis nämähän todella vaativat kunnon sekoituksen jopa eka avauksen jälkeen, varsinkin Humbrol maalit.

Kunnollinen kannen sulkeminen on äärimmäisen tärkeää, mutta aina sekään ei auta.

Onko sinulla ollut jo aiemmin avattu purkki, jossa on kenties ehtinyt käynnistyä vanhentumisprosessi?

Sivellinmaalauksesakin sama probleema esiintyy. Pyrkivät asettumaan aivan liian nopeasti. Siksi käytän niiden ohentamiseen ns. "hitaasti haihtuvaa" tärpättiä, jotta maali ehtii asettua ennen kovettumistaan. Aina sekään ei auta, jos maali on jo ehtinyt jonkinverran vanhentua, joka on nykyään valitettavan yleistä. Ilmeisesti ympäristö/tms. EU-säännöksien vuoksi kunnon emalimaaleja ei saa enää tuoda markkinoille? Vai onko syynä riski, että juniorit käyttäisivät maaleja väärin?

Pikku kuriositeettina lisäisin, että avasin eilen erään 70-luvulta peräisin olleen Airfix enamel purkin (G5), joka oli avattu monta kertaa aikaisemminkin. Kunnon sekoituksen jälkeen toimi aivan loistavasti.

Olisiko Raimolla jotain lisäkommenttia tähän?
Samaa huomannut kuin Jukka eli siellä on "kuituja" maalin seassa.

Maalipurkin avattuani olen sulkemisen jälkeen kääntänyt ylösalaisin, että ilmaa ei pääse maaliin. Kokeilin eri Humbrol-purkeilla, osa ihan uusia, osa vanhempia. Sekoitin purkkeja monta minuuttia, joten ei siitä kiinni.
Mika Kauranen kirjoitti:
Pikku kuriositeettina lisäisin, että avasin eilen erään 70-luvulta peräisin olleen Airfix enamel purkin (G5), joka oli avattu monta kertaa aikaisemminkin. Kunnon sekoituksen jälkeen toimi aivan loistavasti.
Wanhaan hywään aikaan maalit olivat kunnon tavaraa eivätkä myrkyttömiä ja vaarattomia. Mallarikollega kertoin vastaavan tarinan 1970-luvun Pactra-maalipurkista (pieni korkea lasipullo) jonka oli hiljattain avannut ja maali oli kuin uutta - toki ahkeran sekoittamisen jälkeen.