Pienoismallit.net

Suomalainen T-54/55

Juha Waulu kirjoitti:
Tästä(kään) ei saa suoraan suomalaista. Polttoainesäiliöt ovat väärän muotoiset.
Njaa-a. Mutta juurihan sanoin, että faijani väitti, että noita perän "tynnyreitä" ei ollut ollenkaan (eikä itkkta), joten mitä jos jättäisi vaan suoraan veks?

Tosin hän on jo aika vanha ja kärsii muistisairaudesta. Omasta puolestani mulla on vain muistikuva mustavalkovalokuvasta. Sen vedos puhumattakaan negoista on hukkunut johkin nevadaan tai oikeastaan siperiaan. Mutta sen muistan, että itkk puuttui. Perä oli valitettavasti rajautunut.

Ja kiitos Armoraman linkistä. Ihan näppärä jätkä tuo ukrainalainen.
Minulla on pari kuvaa T-54-vaunusta Säkylässä ilmeisesti vuodelta 1984. Kuvat ovat veljeni ottamia. En voinut ladata kuin yhden kuvan sen koon vuoksi. Vaunussa ei ainakaan kuvassa ole It-kk:ta, eikä lisäpolttoainesäiliöitä. Säkylässä oli kait kaksi T-54:sta noihin aikoihin.

Säkylä-aikana olin itsekin jonkin verran vaunujen kanssa tekemisissä harjoituksissa ja näytöksissä, koskapa palvelin armeija-aikani alkupuolen siellä Pst-komppaniassa. Muistaisin, että vaunuissa ei käytetty lisäpolttoainesäiliöitä, It-kk:sta en kuitenkaan ole varma, mutta sanoisin että ei ollut asennettuna yleensä. Kuvassa, joka on nähtävillä kuvapankissani, näkyy tykinputken päällä, pönttö joka simuloi tykin laukauksia.

Lisäpolttoainesäiliöt ja It-kk, ovat tietysti irrotettavia, eli ne voidaan joko asentaa tai olla asentamatta eli se ei minusta tuota isoa ongelmaa mallin tekemisessä.
Tässä Miniartin mallissa olevat väärän muotoiset polttoainesäiliöt ovat edestäpäin katsottuna olevan lokasuojan päällä olevat säiliöt. T-54 perässä olevat pienet säiliöt ovat tarkoitettu suojasavun tekemiseen. T-55:dessä takana olevat suuremmat säiliöt olivat irroitettavat lisäpolttoainesäiliöt.
No, sittenhän se jo melko varmaa, että peräpään pönttöjä tuskin oli aina asennettuina. Valokuvanikin on sen verran huono siinä suhteessa, että siinä ei näy vaunun perää kunnolla. Mutta 98% prosentin varmuudella, niitä ei ollut.
Tuoshan tuo näkkyy suhteellisen selkeästi. Pöntöt perästä hevokkoon ja kk ties minne. Sitä en osaa selittää, miksi juuri faijan tankissa ei ollut, mutta onhan noita nähty muutenkin ilman.

https://www.militaryimages.net/media/t-54-m-1951-has-just-arrived-in-finland.12230/

Seuraavaksi voisi kai ruveta mietiskelemään, mitä puulajia tuo perän pölli on…
Takomin T-54B:ssä on suomalaiseen T-54:een väärät telapyörät. Ne ovat T-55:n isommalla etummaisen telapyöräparin laakeripesällä. Oikeat joko Takomin Type 59/69-1 sarjasta tai Tamiyasta. Ellei sitten aftermarkettina.
Varoituksen sana: Nuo Takomin pyörät ovat muutenkin huonot,Kulutuspinta on kupera, kumiosan ja vanteen välinen (ohut) laippa puuttuu, joka tekee kumiosan maalauksesta hankalan. Lisäksi hillitöntä kumiosien valujäte(?)imitaatiota eli noita saumoja kannattaa hioa huomattavasti.

T:Ville H