Pienoismallit.net

Suomalainen T-54/55

Kysymys teille, oi tietäjät iänikuiset.

Olen 101% tai ainakin fifty-sixty varma, että tästä aiheesta on jo ziljoona keskustelua, mutten löytänyt juuri sopivaa koko eilisillan ja yötä myöten plarattua.

Olen duunaamassa näin hyvissä ajoin joululahjaa faijalle sen vaunusta intissä. On vain se probleemi, että T-54/55 -malleja on miljoona. Asiaa ei auta yhtään se, että puolustusvoimillakin oli useita malleja. Eikä se omaansa niin tarkkaan muista. Enimmäkseen harjoittelivat Sturmeilla ja jäbä sai vasta aukin jälkeen T-54/55 komennuksen. Piru jo alkavaa dementiaa.

Nettiä aiheesta jo kohta kolmen kuukauden surffailleena on tullut vastausten sijaan enemmän kysymyksiä. Esim. suomalainen wiki aiheeesta on surkean suppea. Englanninkielistä taas ei suominippelitiedot juuri kiinnosta, vaikka artikkeli on melko kattava.

Itse olen "ihastunut" Miniartin huippudetaljoituun T-54B:hen jo pelkästään siksi, että se on mallauspuolella kiehtova haaste reilusti yli tuhansine nippeleineen ja nappeleineen.

Siis tietääkö kukaan, oliko intissä yhtään T-54B:tä? Jos on niin onnettomasti ettei ollut, mitähän 54/55 -perheen vaunuja mahdollisine modifikaatioineen oli? Faija tais käydä intin about 1960. Eli myöhempiä modermisointeja (T-55M) tietenkään ei ollut vielä.

Siitä on kohtuusaletti varmuus, että T55A:ta ainakin oli, jolloin järkevin vaihtoehto aikanaan mullistavan hyväksi kehuttu Tamiyan 55A. Sisustat ja muut etsausdetaljitkin on tullut jo puolivahingossa hankittua CMK:lta.

Mikä eteen?

Edit: unohdin "Tamiyan T-55A"
Viimeksi muokattu 31.5.2017 14:23
Moro!

Isäsi varusmiespalvelun aikana käytössä on ollut T-54 vaunuja (ensimmäiset tulivat Suomeen v. 1959). Ensimmäiset T-55 vaunut tulivat Suomeen 1965. Miniart julkaisee tänä vuonna, ellei ole jo julkaissut T-54 m51 vaunun, joka käsittääkseni sopii suoraan suomalaiseksi vaunuksi pl. telapyörät.

https://www.scalemates.com/kits/1030828-miniart-37007-t-54-3-mod-1951

Toinen vaihtoehto on muokata jotain muuta aihiota (Miniart, Tamiya).

Itse lähtisin liikkeelle tuosta Miniartin T-54 m51:stä ja ostaisin siihen telapyörät tarvikesatsina.
Sommoi,

Kiitän Sen Oikean metsästysavusta.

Ihan ensinnä katsellessani juutuubeja ja stillikuvia, Parolan T-54:ssä on kolmiosainen syylarin säleikkö. Tuossa Miniartin 54-3:ssa on yksiosainen. Kun taas Miniartin 54B:ssä on kaksiosainen. Jos se on vain säleiköstä kiinni, aftermarket-etsiosia kuitenkin käytän, ja tässä en aio säästää rahaa. En o koskaan antanut faijalle ihan kunnollista joululahjaa, ja nyt 77-kymppiselle olisi jo korkea aika ennenkun se kyykkää.

Ja luonnollisesti himo mallata on kova, kun lintu lentäny jo pesästä, nykyvaimokin pienoismallimyönteinen (ei pidä nukeilla leikkivänä sotahulluna), vois taas repästä jotain yli 20 v. tauon jälkeen. Jos kädet tärisee, betasalpaajaa ja kossua koneeseen niin eiköhän toimi tykinvakaimena kummasti.
Miniart T-54B:stä ei saa suoraan suomalaista versiota. Saako mistään on sitten toinen kysymys. Miniartin T-54B:ssä näyttäisi olevan moottoritilan luukkuja lukuun ottamatta samanlainen takakansi kuin T-55:ssä. Oikean näköinen takakansi näyttäisi olevan Miniartin T-54-2 mutta tässä mallissa torni on väärän mallinen. T-54B:n toinen tornin periskoopeista on myös vääränlainen. Suomalaisten T-54:ssa oli kaksi samanlaista torniperiskooppia. Tornissa olevasta johtajan luukusta puuttuu myös kolmas taaksepäin oleva periskooppi.

Jos on oikein kiire, niin yhdistä T-54-2:sta takakannen ja yhden torniperiskoopin T-54B runkoon. T-54B näytti tulevan laatikon mukana oikeanlainen tykin putki (ilman tykinputken päässä olevaa savunpoistinta). Huomaa, että suomalaisissa T-54 ei ollut tornissa valonheitintä ollenkaan. Johtajan luukun puuttuvan periskooppi pitää joko rakentaa itse tai jättää puuttumaan.

Toinen vaihtoehto on, että ostat Tamiyan T-55 ja siihen resiinisen muutossarjan, jolla saat oikeanlaisen takakannen ja lataajan luukun.
Joo, ton T-54-2:n kannen naittamista T-54B:n runkoon ja sisustaan eräs itekin noilla pörränneinä (myöh. palveluksessa 72) ehdotti. Ja sanoi, ettei ainakaan sen vaunussa ollut ITKK:ta tai infralamppuja, eli joku karvalkkimalli.

Kiire ei ole, kun toukokuun vikana joululahjasta puhutaan :) Luulisi periskoopin löytyvän jostain detaljisarjasta. Voin aina odotellessa tappaa aikaa suomalaisella (eli hollantilaiseksi modatulla) Leo 2A6:lla.

Hassua ostaa kaksi oikeen kalliimman puolen tankkia yhden teoksi, mutta tästä en tingi. Jääpähän kamaa miljoonalaatikkoon pahan päivän varalle. Mutta edelleen ihmetyttää Parolan T-54 jonkun kolmiosainen säleikkö, kun Miniartin 54-2: ssa on yksiosainen.

Ja sitten tuli mieleen miehistö. Faija sanoi, että käyttivät ihan normaaleja silloisia harmaita, tosin nakkipioineen. Tämä sodanaikanen näyttää vähän kummalta. Osalla on kunnon Tom of Finland - nahkapuvut, osalla taas jotain ihan sekalaista. Tosin tuo on 15 vuotta aiemmin.

Nii muuten mitä tarkotit kannen takaosalla? Koko ylärunko vaan keskeltä poikki ja isämeitin-rukous?

Olettaisin kuitenkin, että moottorikansiosta sievä suorakulmio pois. Muute voi tulla vähän sovitusongelmia.
Tarkoitatko kolmiosaisuudella tätä ?Linkki
Jäädytysritilän suojaraudoille on kaksi poikkitukea. ITKK:n kiinnitystuet ovat varmasti olleet latajaan luukussa, vaikka varsinainen kk-olisi puuttunut.

Todennäköisesti 50-60 luvuilla vaunumiehillä oli suojahaalarit kenttäharmaiden päällä, jolloin laitimmaiset ukot kävisivät. Johtajalla on vain nakkipipo päähän.
Tän halkileikkaamattoman 54:ssä näkyy paremmin näin

Kolmiosaisuudella tatkoitan säleikön jakoa eri "ikkunoihin" poikkituin. Mutta niiden modaaminen onnistunee aloittelijaltakin.

Juu sääli tota tankkimiehistön pukua. Ehkä jotin Luftwaffen tai muun mekaanikkohaalarisia voisi käyttää pienin muutoksin. Koska diorama tapahtuu syksyllä mettätiellä hienoisen ensilumen ripotelleena ja maan kimaltelevan kuurassa, ajattelin, että tauolla yks jntteri raahaisi ämpärissä puolukoita ja / tai sieniä.

Pieni humoristi minussa ajatteli yhtenä vaihtoehtona hirvijahtia ITKK:lla, mutta ei ny taideta edes kertauksissa niin vallaton meininki olla.
Viimeksi muokattu 1.6.2017 13:14
Nii ja kiitti T-54-3:sta. Olisi ihanteellinen. Telapyörien vaihtamisella tarkoittanet "hämähäkkien" sijaan "meritähtiä". Löytyypi jo satsi.

Luotan kyllä siihen, että Miniart julkaisee, minkä julkistaa. Luotan myös siihen, että se tekee sen aina puoli vuotta myöhässä, mitä riskiä en tohdi ottaa. Varsinkin kun ne on sodassa vihreitä pikku-ukkoja vastaan, taitavat keskittyä enemmän oikeisiin kuin "leluihin". Googlaamalla ei löytynyt ensipainoksia jäminä minkään putiikin hyllyltä :(
Viimeksi muokattu 1.6.2017 13:54
Juu Bulgarialainen Hobbyland eli tämä osasi kertoa T-54-3 Mod 1951:n aikatauluksi "kuukaudesta kolmeen". Enköhän venaa sitä, ja jos ei ala kuulua, sitten teen useamman tankin paloista frankensteinin monsterin.

Suosittelen muuten ko. puljua alhaisista hinnoista, hyvästä itäkalustovalikoimasta, erinomaisesta palvelusta ja englannin taidosta.