Pienoismallit.net

Villers-Bocage Tigerin numero?

Hei taas!
Mikä mahtaa olla viimeinen tieto Wittmannin tiikerin numerosta Villers-Bocagessa? Olen yrittänyt netistä etsiä, mutta lopullista varmuutta ei taida olla? Mikä numero siis kannattaisi tehdä negatiivisen palautteen minimoimiseksi?

yt Esko P.
Moi,

Käsittääkseni Wittmanin oma vaunu oli 205, mutta Villers-Bocagessa 222.

Koskisen Eskolta saanee ns. varman vastauksen

T. Jake
Tästähän löyty ykaikenlaista keskustelua netin syövereistä ja 213/212 on tarjottu myös, hetken luettuna noita väittelyitä alkoi päätäni särkeä ja mietin miksi edes postaan tämän :)
Moi,

Selailin vielä kirjoja Tigers in Combat II (Wolfgang Schneider), Panzers in Normandy then and now (After the battle) ja Tiger I on the Westers Front (Jean Restain, Historie & Collections). Noiden mukaan 205 & 222 tuntuvat olevan suosikkeja. Tosin uutta tietoakin tullee edelleen.

T. Jake
Joo 205 se ei varmaan ole. Monessa paikassa 222 tuntuu olevan vahvoilla, tosin jotkut ovat aivan vakuuttuneita ettei ole se missään tapauksessa. Tosiaan noita muitakin on ehdotettu, migreeni aluillaan…
Moi,

Kuten tuossa aiemmin kirjoittelin, on em. lähteissä mainittu Wittmanin vaunuksi 205. Kuvat ovat Saksan arkistosta, joka sekään ei ole aukoton. Vaunun rikkoutumisen takia uusi vaunu on lähteiden mukaan ollut 222, joka olisi käytössä Villers-Bocagessa. Kylään iskivät lähteiden mukaan maataistelukoneet, jotka tuhosivat saksalaisten kalustoa. Kuvissa on yksinäinen tuhottu Tiikeri, jonka sanotaan olleet Wittmanin 222. Taaempana on rinnakkain toinen Tiikeri ja Pz IV. Myös tämän Tiikerin on sanottu olleen Wittmanin Tiikeri. Kummastaan ei näy torninumeroa, tai ainakaan minun lähteissäni ei sitä näy. Kumpi on Wittmanin vaunu, ja jos on, niin mikä on numero? Numero on voinut olla karrikoiden "mikä" vain. Vaunuissa miehistö vaihtui, vaunut vaihtuivat miehistön alla jne.

Lähinnä halusin tuoda sen, mitä omista lähteistä löytyy. Tämänhetkinen tieto ja "totuus" voi olla jotain muutakin.

T. Jake
Viimeksi muokattu 17.4.2017 14:12
Tuossa vanha keskustelu missing-lynxillä ilmeisesti parhaat ehdokaat 231 ja 212
www.network54.com/Forum/47207/thread/1160406956/Wittmann
Kiitoksia kaikille osallistumisesta!
Tämän hetken tuntuma on siis joko 231 tai 212. Mutuilun perusteella 212 vaikuttaa uskottavammalta, mutta olisiko jollain vielä linkkejä/vinkkejä asiaan liittyen… Olisi tosi hienoa saada tehtyä hyvin perusteltu päätös numerosta.
Esko P.
Moi Esko, Välttämättä oikeaa tietoa ei löydy netistä (kaikkea ei ole kirjoitettu nettiin, eikä koskaan tulla kirjoittamaankaan), faktatieto nettiin on joka tapauksessa pääsääntöisesti kirjoitettu kirjoista - siksi viitteet kirjoituksissa - ja jonkun pitää aina nähdä se vaiva kirjoittaa tieto nettiin kirjoista…

Tuo Teron linkki on vanhaa tietoa ja spekulatiivista jorinaa; toki melko hyvää ja mielenkiintoista, jota on joristu likipitäen 20+ vuotta siitä lähtien, kun Patrick Agte julkaisi tämän kirjansa: Michael Wittmann und die TIGER der Leibstandarte SS Adolf Hitler [Hardcover]; Deutsche Verlagsgesellschaft, Rosenheim; 1. Auflage (1994).

Ja yhä edelleen tuo originaali saksankielinen Agten kirja kuvaa Villers-Bocagen tapahtumat parhaiten. Toinen asia on se, että Patrick Agtella on yhä edelleen suurin yksityishenkilön omaava materiaalimäärä LSSAH:n dokumenteista, valokuvista yms… Paljon matskua, mikä ei ole vielä nähnyt julkaisua…

Muitakin kohtuullisen hyviä opuksia on kirjoitettu ainoastaan VB:n tapahtumista, kuten esim. Henri Marien Villers-Bocage - Normandy 1944, George Fortyn Battle Zone Normandy: Villers Bocage ja Daniel Taylorin Villers-Bocage: Through the Lens of the German War Photographer. Em. paras lienee George Fortyn opus.

Muitakin kohtuullisen hyviä teoksia, jotka käsittelevät VB:n tapahtumia, esim.:
Stephen Ashley Hartin Colossal Cracks: Montgomery's 21st Army Group in Northwest Europe, 1944–45
Charles Perry Staceyn ja C. C. J. Bondin The Victory Campaign: The operations in North-West Europe 1944–1945.
Carlo D'Esten Decision in Normandy: The Real Story of Montgomery and the Allied Campaign
Robin Neillandsin The Desert Rats: 7th Armoured Division, 1940–1945
Martin Lindsayn ja M. E. Johnsonin History of 7th Armoured Division
Ian Daglishin Operation Goodwood. Over the Battlefield
Michael Reynoldsin Steel Inferno: I SS Panzer Corps in Normandy
Ludovic Fortinin British Tanks In Normandy
Frederic Deprunin ja Yann Jouaultin Villers-Bocage: Autopsie d'une Bataille 13 juin 1944

Ja paras nettilinkki asian tiimoilta lienee tämä:
Tiger im Focus » Tiger-Abteilungen SS » sSSPzAbt.101 » Villers Bocage:
www.tiif.de/thread.php?threadid=496&sid=87b80a065adc6bba0112d1c2fac64db4

Ja sitten muutamia faktoja:
Patrick Agte kirjoitti:
"Wittmann fuhr seinen Angriff am 13.6.44 im Tiger von Uscha. Kurt Sowa. Wittmann's Tiger #205 fiel unterwegs durch Jabos aus. Wittmann hatte den Tiger #234 (Uscha. Herbert Stief's Tiger) nur für Minuten, dann stieg er in den Tiger von Sowa um. Es ist richtig, dass die Abt. auf dem Weg in die Normandie technische Ausfälle hatte. So oft sind die Kommandanten auf dem weg an die Invasionsfront nicht umgestiegen. Später im Einsatz kam das öfter vor."
Em. faktan vahvistivat mm. Uscha. Kurt Sowa, Uscha. Herbert Stief, Rttf. Walter Lau (Stiefin ampuja), Oscha. Georg Lötzsch ja Uscha. Balthasar "Bobby" Woll (Itärintamalla Wittmannin ampuja, nyt vaununjohtaja).

Uscha. Kurt Sowan virallisen Tiger I:n numero oli 222, mutta samoin kuin Wittmannin Tiger I #205, se oli puolestaan teknisen vian takia jäänyt jälkeen. Kurt Sowa otti kokeneempana vaununjohtajana komentoonsa Balthasar "Bobby" Wollin Tiger I:n #212.

St.O.Jk. Heinz Belben komentama Tiger I #231 ei koskaan edes edennyt Villers Bocageen asti, vaan jäi tielle nimeltään Ancienne Route de Caen, lähelle Les Hauts-Vents farmia illasta 12.6.1944 aamuun 14.6.1944 asti. Em. faktan vahvistivat mm. Uscha. Kurt Sowa, Uscha. Herbert Stief, Rttf. Walter Lau, Oscha. Georg Lötzsch, Uscha. Balthasar "Bobby" Woll ja St.O.Jk. Heinz Belbe.

Tästä paikasta se lopulta hinattiin pois komentajanaan hinauksessa Oscha. Georg Lötzsch. Tiger I #231 vaunua hinasi korjattu (tekninen vika oli tuolloin jo korjattu) Uscha. Kurt Sowan Tiger I #222 vaunu.

Tämän hinauksen ikuisti valokuviin Kriegsberichter Arthur Grimm. Näissä kuuluisissa valokuvissa näkyy, miten Tiger I #222 hinaa Tiger I #231:stä Les Hauts-Vents farmilta N175 tiellä kohti itää.

Puolestaan Tiger I #212 on kuvattu useassa valokuvassa "tuhoutuneena" ja hylättynä VB:ssä Rue Pasteur tiellä, nokka kohti itää eli kohti Point 213:sta. Juuri idästä Point 213:sta Wittmann hyökkäsi VB:hen edeten Rue Pasteur katua ja juuri ennen vaunun osumaa oli pakenemassa pois VB:stä pitkin Rue Pasteur katua takaisin saksalaisten joukkojen luoksi itään. Kaiken lisäksi Wittmannin ampujana Tiger I vaunussa VB:ssä oli juuri Uscha. Balthasar "Bobby" Woll, jonka alunperin komentama vaunu #212 oli. Toki täytyy muistaa, että Uscha. Kurt Sowa otti Tiger I #212 ensin komentoonsa, "Bobby" Wollin jäädessä ampujaksi ja sitten Wittmann puolestaan heitti Sowan ulos ja otti Tiger I #212:n komentoonsa.

Lisäksi lienee syytä noteerata, että Tiger I #212 oli ainoa VB:ssä tuhottu/hylätty vaunu, jonka nokka osoitti itään. Tämän lisäksi juuri Tiger I #212 hinattiin pois VB:stä, ennen kuin liittoutuneiden jättimäinen pommitus tuhosi VB:n maan tasalle. Tästä on myös valokuvatodisteet.

Näin ollen lienee liki absoluuttisen selvää, ettei Michael Wittmannin vaunu Villers Bocagessa ollut mikään näistä Tiger I #205, #222, #234 ja #231 vaunuista, vaan Tiger I #212.

Enempää en asian tiimoilta jaksa nyt kirjoittaa ja jokainen voi tarkistaa asian tavaamalla kaikki yllä mainitut opukset ja linkin.

Toivottavasti selvensi asian ja auttoi. Parhain terveisin, AJ
Viimeksi muokattu 17.4.2017 22:09 +
Tuhannet kiitokset AJ, taas kerran! Luulenpa tekeväni siis 212:n :)