Pienoismallit.net

Carganicon Bf109F-4

Antin laittamaan G-2 -kuomuun liittyen on todettava, että ainakin nämä olivat trop-G-2:mme: MT-219; 10481, MT-220; 10488 ja MT-221; 10522.
Viimeksi muokattu 10.1.2017 20:43
Heikki kirjoitti:
Tässä on taustaa JG 5:n aavikkomaalausmersuihin, anteeksi toisto, jos olen sen aiemminkin linkittänyt:

www.ahs.no/articles/aakra-rlm_79.pdf

Jutun lopusta löytyy väriprofiili Carganicon koneesta.
Kjetil Aakran teoria pohjoisesta käytetyistä Mersujen väreistä on osoitus siitä, kuinka heppoinen on yhden valokuvan perusteella rakennettu teoria. Varsinkin kun siihen liittyy täysin virheellinen tulkinta.

Kyse on Bf 109 F-4:n tunnuksella CI+MM oleva kuva (liitteenä), josta hän olettaa keltaisen itärintatunnuksen olevan ylimaalattu. Häneltä on mennyt täysin ohi, että tuohon aikaan käytettiin vielä yleisesti orthokromaattista filmiä, joka tummensi keltaisen ja teki punaisen melkein mustaksi.

Liitteenä toinen kuva samaan aikaan ja samassa paikassa samasta Mersusta. Se on otettu kameralla, jossa on pankromaattista filmiä ja jolloin keltainen toistuu luonnollisen vaaleana.

Koska ruskea (RLM väri 79) on sinisen, keltaisen ja punaisen yhdistelmä, niin sen tummuuden pitäisi vaihdella filmilaadun mukaan. Eli tummentua ortho- ja pysyä vaaleana pankromaatisella filmillä, mutta näissä kuvissa niin ei käy. Tämä sulkee koko värin siis pois. Sen sijaan harmaat eivät juurikaan muutu filmilaadun mukaan, vaan tässä tapauksessa RLM:n vakiovärit 74 ja 75 sopisivat hyvin.

Lisäksi RLM:n väri 79 olisi tundran olosuhteisiin täysin sopimaton väri, sillä siellä on vain harmaata, harmaata ja harmaata. Ei kukaan niin tyhmä ole, että käyttäisi siinä maastossa näin paljastavaa väriä.

Sitä paitsi meillä on tässäkin keskusteluketjussa useampia oikeisiin näytteisiin perustuvia havaintoja harmaiden käytöstä, näitä kannattaa uskoa eikä mitään näennäistarkkoja teorioita.

Kari Stenman