Pienoismallit.net

Ryhmärakentelu 100-vuotiaan Suomen kunniaksi?

Gallerian puolella on virinnyt ajatus Suomen itsenäisyyden juhlavuotta kunnioittavasta ryhmärakentelusta. Sisällöksi on ehdotettu itsenäisen Suomen puolustuslaitoksen kalustoa ilman mittakaavarajoituksia.

Mitä tuumitte?

Itse olisin valmis ottamaan mukaan itsenäisen Suomen julkisen liikenteen ja suomalaisten urheilijoiden kaluston (ralliautot, formulat yms.) ja urheilijat itsensä (taannoinhan sivustolla oli näyttävä Jari Litmas -figuuri), ovathan mm. Aeron, Finnairin, VR:n ja varustamojen kalusto sekä urheilusaavutukset osa suurta suomalaista kertomusta.
Itse olisin myös varovasti sitä mieltä, että kaikki yllä mainitut kyllä kuuluu teeman alle. Tosin, voi tulla aika monisyinen ryhmis. Mutta lieneekö sillä väliä.

Itsellä todennäköisesti rajoittuisi kylläkin tuonne sotilaspuolelle. Jos uskaltautuisi mukaan ensimmäiseen ryhmärakenteluun…
Laitampa tähän lainauksen siitä gallerian puolella virinneestä ajatuksesta:
" "Timo-Matti H kirjoitti:
Kannatan Timon heittämää ideaa ryhmiksestä Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Projektille voisi ilmeisesti hakea Suomi 100 -juhlavuoden statuksen. Linkki"

Kannatan myös "Suomi 100 vuotta" ryhmistä. Ehdottaisin säännöksi: Mikä tahansa suomen itsenäisyyden aikana vaikuttanut suomalainen militäärimalli. Skaala vapaa. Aikaa vuoden 2017 loppuun.
Tähän ryhmikseen itsekkin takuulla osallistuisin.
Miksi ei sitten siviilimallit? Mielestäni siksi, että silloinhan mikä tahansa suomi-rekkareissa oleva auto tai moottoripyörä pääsisi tähän mukaan ja se ei mielestäni oikein sovi ryhmiksen ideaan. Kommentoikaa ja siirtäkää tämä omalle keskusteluketjulle (Moderaattori huom!)."

Eli keskustellaampa tässä mikä ryhmiksen säännöksi tulee. Kantani olen jo ilmoittanut.

MK
"Itse olisin valmis ottamaan mukaan itsenäisen Suomen julkisen liikenteen ja suomalaisten urheilijoiden kaluston (ralliautot, formulat yms.) ja urheilijat itsensä (taannoinhan sivustolla oli näyttävä Jari Litmas -figuuri), ovathan mm. Aeron, Finnairin, VR:n ja varustamojen kalusto sekä urheilusaavutukset osa suurta suomalaista kertomusta."

Näissä on se äärimäisen hankala rajanveto, että mikä on Suomalais-kansallista ja mikä on puhdasta henkilökohtaista ja/tai yritystoimintaan liittyvää. Miettikkääpä tarkasti rajausta, että mikä sopii tähän ryhmikseen.
Hyviä pointteja. Itsenäisen Suomen puolustus 100 v. tarjoaa riittävästi mahdollisuuksia mielekkääseen ryhmikseen. Toisaalta siviilipuolen ottaminen mukaan antaisi laajemman näkökulman itsenäiseen Suomeen.

Entä olisiko mielekästä lähteä perustamaan useita ryhmiksiä? Esim. yksi puolustuslaitokselle, yksi siviililiikenteelle, yksi urheilusaavutuksille jne.
Kannatan ajatusta "Suomi 100 vuotta" ryhmiksestä. Kyllä varastosta aina joku rakentamaton Suomi-malli löytyy.

E-P
Oma osallistumiseni on aika epävarma, mutta siitä huolimatta suosisin alkuperäisen ehdotuksen laajempaa tarkastelukulmaa: kunhan kohde on merkittävä Suomeen liittyvä tai suomalainen kohde, niin sopisi hyvin mukaan. Esimerkiksi FW07C tai FW08 on vahvasti Suomeen liittyvä aihe, enemmän kuin esimerkiksi FW-44. Samoin Finnair taitaa olla maailmalla paremmin tunnettu kuin Brewster.

Monessa samanaikaisessa ryhmärakentelussa saattaa olla ongelmana niiden toteutumisen vaikeus, osin korkean osallistujien minimimäärän (20) takia. Siksi ehkä laajempi rajaus voisi toimia, vaikka toisaalta liian lavea ei myöskään houkuttele osallistumaan.
Suomi 100 sinällään kiinnostava, mutta aihe rajaus vaikea kuten aikaisemminkin on mainittu, varsinkin kun se itsenäisyys on enemmänkin hengellistä kuin materiaa. Toki itsenäisyyden puolesta on taisteltu ja kansakunnan kohtalonhetkiä on ollut sisällissota ja toinen maailmasota, joku tietenkin kokee että urheiljat ovat taistelleet Suomen puolesta vaikka kyse omasta mielestä on ollut henkilökohtaisesta suorituksesta ja yrityksiä jotka ovat tehneet Suomea tunnetuksi, mutta vain vahingossa, eikä sen tarkoitus ole ollut muuta kuin myydä tuotetta.

Jos aihe saadaan sopivasti ja järkevästi rajattua, niin kiinnostusta on. Eipäs olekkaan, eli suomeks im out.
Viimeksi muokattu 8.1.2017 11:56 +
Jos "Suomi 100" ryhmis laitetaan niin totta ihmeessä "Siviili"aiheet mukaan. Harrastuksemme leima on jo muutenkin ihan tarpeeksi militääri. Suomalaisuus voi olla yhteinen nimittäjä aika laajalla aihealueella, miksi rajoittaa se sotilasaiheisiin. Suomalaisuus, mitä se sitten onkin, on kuitenkin rakentunut enemmän rauhan, työnteon ja kulttuurin kautta kuin sotatantereilla.
Minunkin mielestä ralliautot ja siviililentokoneet tulisi kuulua Suomi 100 -ryhmikseen. Ei Suomi 100 teemaa tulisi leimata pelkästään sotilaalliseksi.

Mutta, jotenkinhan ryhmiksen aihealue pitäisi rajata. Sopiiko aiheeksi saksalaisten valmistama lentokone, mikä on lentänyt suomen tunnuksissa? Entä Neuvostoliittolainen panssarivaunu, mikä on vallattu suomen käyttöön? Entäs suomalaisen insinöörityön tuotos muiden maiden tunnuksissa? Entäs autot? Kelpaako mukaan Marskin omistama auto? Entäs jonkun toisen suomalaisen?

Entäs what if ja scifi aiheet? X-wing suomitunnuksin?