Pienoismallit.net

Ohjeita ruiskumaalausta aloittelevalle.

Tarkoituksenani olisi siirtyä Tamiyan spraypulloista ruiskumaalaukseen, josta tahtoisin tietää muutamia aivan peruskysymyksiä. Osa kuulostaa varmasti aika hölmöiltä, mutta minulla ei tosiaan ole mitään kokemusta harrastuksen tästä puolesta. Eli tarvitsisin tietoa miten homma on helpoin aloittaa. Pääasiassa rakentelen 1/72 lentokoneita.

1. Onko ruiskumaalaus sotkuista ja miten haisevaa? Miesluolani ei ole siitä suurimmasta päästä. Tämän hetkiset spraymaalaukseni suoritan vessassa ja alkaa kuulemma käydä vaimon pinnan päälle hajun ja maalipölyn vuoksi.

2. Mitä laitteita tarvitsen? Ei varmaan kannata alkaa halvimmilla tuhertamaan? Linkit laitteisiin olisi hieno plussa. En näin alussa tarvitse kuin peruslaitteiston (kait?). Homman perusteet opittua voi olla parempi alkaa hifistelemään.

3. Neulakoot, maalit ja puhdistuskemikaalit? Puhdistaminen ylipäätään? Vallejolla on käsittääkseni maaleja joita ei tarvitse jatkaa välttämättä tinnerillä. Eli kuulostaa aloittelijaystävälliseltä.

4. Voiko eri maalivalmistajien tuotteita sekoittaa? Vallejon maaleihin Tamiyan tinneriä etc.

Eli jos näihin saisi vastauksia jotta homman saa alkuun, olisin kiitollinen. Laitteet tosiaan mieluiten "ylempää keskiluokkaa". Ei kalleimpia mutta ei täysin susiakaan.

- Kiitos.
Itsekin vasta aloittelen ruiskumaalausta, mutta kommentoin sen minkä kykenen.

1. Vähemmän sotkuista kuin spraymaalaus koska maalia kuluu vähemmän. Oikein suoritettuna maalia ei pitäisi juurikaan päätyä muualle kuin tarkoitettuun kohteeseen sekä taustapaperiin tms. Hajut riippuvat luonnollisesti täysin käytetyistä maaleista. Useimmat akryylimaalit eivät juuri haise.

2. Tästä on useitakin keskusteluita, esim: www.pienoismallit.net/keskustelut/13223_hyva-kynaruisku/
Olennaisinta on ymmärtää eri ruiskutyyppien erot, mutta yleisesti ottaen sisäsekoitteinen ja kaksitoiminen lienee paras valinta. Valinta ylä- ja alakupin välillä on enemmän mieltymyksistä kiinni, mutta yläkupilliset tuntuvat olevan suositumpia. Toinen huomioitava asia kerrostalossa on komprosessorin melutaso.
Itselläni on Badger 105 + Sparmax AC-100, joiden pitäisi käsittääkseni olla hyvä peruskombo. Mutta vaihtoja on ja Bilteman vehkeilläkin monet ovat pärjänneet hyvin.

3. Jos käryä haluaa välttää, niin akryylimaalit ovat oikea valinta. Tamiya, Vallejo ja Lifecolor lienevät helpoimmin saatavissa ja suosittuja. Kaksi jälkimmäistä ovat jokseenkin hajuttomia. Sekä ohenteita että puhdistusaineita löytyy valmistajien omia ja yleisiä. Tästäkin löytyy keskustelua. Ja Vallejolla on tosiaan käyttövalmis Model Air -maalisarja.
Tinneriin vielä sanastosta kopioitu huomautus, että vältytään epäselvyyksiltä:
"Joskus tinneri-nimitystä näkee käytettävän tarkoitettaessa mitä tahansa ohenninta, koska englannin kielen sana thinner on geneerinen nimitys kaikille ohentimille. Suomen kielessä tinneri tarkoittaa kuitenkin nimenomaan vain mainittua voimakasta liuotinta, joten sanan käyttäminen laajemmassa merkityksessä on virheellistä ja harhaanjohtavaa. Se voi pahimmillaan johtaa pilalle menneisiin maalauksiin ja sulaineisiin malleihin, sillä tinneri sulattaa nopeasti muovimalleissa käytettyä polystyreenimuovia."

Eli näillä lähtötiedoilla et missään nimessä halua käyttää tinneriä vaan jotain muuta ohennetta.

4. Riippuu tuotteesta ja valmistajasta, mutta yleensä voi jos ohenne on sama. Näistä kannattaa googlata käyttökokemuksia, koska eri yhdistelmien kanssa voi tulla yllätyksiä.
Spraypullot vastaavat neulakooltaan vähintäänkin ehkä jotakin 0.5mm ruiskua, joten jos tarkoituksena on hakea tarkempaa jälkeä 1/72-mittakaavaan niin 0.3mm neula ja suutin on hyvä lähtökohta. Kaksitoiminen, sisäsekoitteinen ruisku yläkupilla on varma valinta ensimmäiseksi spraypullojen korvaajaksi jolle on aina käyttöä pienoismallihommissa.

Akryylit ovat nykyaikaa ja niillä kannattaa ehkä aloittaa, ruiskut eivät yleensä juuri rajoita maalivalikoimaa muuten kuin tiivisteiden liuottimien siedon osalta. Loppujen lopuksi maalien valinnassa ei oikein auta muu kuin kokeilla reilusti erilaisia vaihtoehtoja joista toivottavasti löytyy ne omaan työtapaan sopivat.
Okei. Kiitos hyvistä neuvoista ja vastauksista. Tämähän alkaa tässä pikku hiljaa selviämään.
Tällaisia ajattelin tilata (kertokaa toki jos jotain tulee mieleen):

Kompura: https://www.hobbylinna.fi/tuote/dynamic-kompressori-0-4bar-3l-sailio/DYTC186/

Ruisku: https://www.hobbylinna.fi/tuote/sparmax-max-3-(0-3mm)-maaliruisku/V438810/

Ja maaleiksi sitten vaikka Vallejon Model Air akryylejä. Niille ohenteen ja

Lisäksi tiedustelisin, että miten riittoisa yksi 17ml purkki maalia on? Esim. moneenko 1/72 lentokoneeseen sillä tekee pääcamon? Noin niin kuin suurin piirtein.

Ja mitä kemikaaleja tarvitsen ruiskun puhdistukseen?
1. tähän Kalle jo vastasikin
2. Ruisku, mahdollinen sovitin ruiskuun ja letkuun/kompressoriin, letku, kompressori ja hengityssuojain. Nuo ovat välttämättömät tarvikkeet maalaukseen. Hinta ei loppujen lopuksi ole merkittävä tekijä, Bilteman halpis ruiskulla maalaa siinä missä kallimmallakin ruutalla, joskin laatua hinta silti heijastaa.
3. Tähän jo vastausta hieman tulikin jo ja selaamalla vanhoja kysymysketjuja löytyy aika hyvin vastauksia ruiskun puhdistamiseen ja maalin ohentamiseen. Ja vaikka maali olisi kärytöntä, se ei tarkoita etteikö mikropartikkeleita leiju ilmassa silloin kun maalaat, joten sanon taas että hengityssuojain on välttämätön ja sitä käytetään aina ruiskulla maalatessa(kuten myös spray purkkia käyttäessä..).
4. Kalle jo vastasi..
drublu kirjoitti:
Lisäksi tiedustelisin, että miten riittoisa yksi 17ml purkki maalia on? Esim. moneenko 1/72 lentokoneeseen sillä tekee pääcamon? Noin niin kuin suurin piirtein.

Ja mitä kemikaaleja tarvitsen ruiskun puhdistukseen?
No ainakin noilla Revellin aqua coloreilla mitä käytän (18ml) kokosia purkkeja maalaa aika monta mallia. Joutuu ohentamaan sen verran paljon että siitä tulee valmista maalia aika paljon. Jos jotain pitäs arvata riittoisuudesta niin 72 kokosia hävittäjiä maalaa yhdellä purkilla vähintään 10. Todennäköisesti paljon useamman :) Vedellä saa ainakin tuon maalin putsattua ruiskusta. Joku Tamiyan maali lähtee vaikka Lasolilla. Emalit oon putsannut tärpätillä. Ei viitsi haistella tinneriä.
Jos mietityttää vaimon/lasten terveys (omastahan ei niin väliä), kannattaa hommata ruiskumaalauskaappi. Itselläni on vastaava belkitsiltä, jossa on lisäksi valot. Suosittelen hommaamaan myös letkun, jolla voit vetää poistoilman ulos vaikka ikkunasta. Tuolla ruiskuttelen suht huoletta olohuoneessa akryylejä eikä hajuja leviä lainkaan. Mitään vahvempia tököttejä en kyllä käytä perheen ollessa kotona.
Paavo Virolainen kirjoitti:
No ainakin noilla Revellin aqua coloreilla mitä käytän (18ml) kokosia purkkeja maalaa aika monta mallia.
Mistä Paavo olet hommanut? Vanhaa Verkkokauppa.com kamaa? Haluttais kokeilla kun olen niitä Gift settien akryyleitä ruiskutellut niin ovat toimineet aika hyvin.
drublu kirjoitti:
Ja mitä kemikaaleja tarvitsen ruiskun puhdistukseen?
Yleisohje on että samaa liuotinta millä maalikin ohennetaan. Jos maalia on päässyt jo kuivahtamaan saatetaan tarvita järeämpiä liuottimia, mutta taas pitää varmistua siitä että ruiskun tiivisteet kestää. Suuttimia ja maalikanavia voi kyllä varovasti raaputella puhtaaksi myös ihan mekaanisesti (metallilangat, puutikut ym.).

Mä olen uittanut omaa Iwatan HP-C:tä aina silloin tällöin Tikkurilan Pensselipesussa sen jälkeen kun enimmät maalijäämät on putsattu rätillä ja ruiskuttamalla pelkkää ohennetta.

Eli ruisku sopivaan astiaan (neula paikoillaan mutta vähän taakse vedettynä että suutin jää auki) ja Pensselipesua niin paljon että maalikuppi jää pinnan alle ja liipaisin pinnan yläpuolelle, lopuksi huuhtelut pelkällä vedellä.

En voi luvata että toimii kaikkien ruiskujen kanssa, mutta Iwatan kanssa ei ole tullut mitään ongelmia. Jos haluaa pelata varman päälle niin maalivalmistajien omat airbrush cleanerit ovat todennäköisesti aika turvallisia käyttää (itse en ole kokeillut).
Tällasella on tullut itse sohittua: www.tempera.com/shop/contents/fi/p1771.html, mukava käteen ja puhdistaminen on älyttömän helppoa. Löytyy myös ns. halpisruisku ja sinälläänhän sekään ei ole huono, mutta nimenomaan tuo puhdistus on Badgerin kanssa suorastaan juhlaa verrattuna tohon halvempaan malliin.