Pienoismallit.net

Suomen hävittäjät kuvasarja

Tervehdys,

Olen Helsingin Sanomien valokuvaaja ja teen kuvasarjaa Hornetista Suomen puolustajana. Katselin tuossa kuvia tältä foorumilta ja näyttää siltä, että ihmiset tekevät todella hienoja pienoismalleja niistä. Kyselisin, että onko täällä foorumilla ihmisiä, jotka olisivat nimenomaan kiinnostuneita suomalaisista hävittäjistä ja tekevät niitä? Kirjoittakaa kommentteja tai ottakaa yhteyttä henkilökohtaisesti mailitse tai soittamalla tai tekstarilla tai facebookissa oman maun mukaan. Kaikki pienetkin avut on tarpeen ja uskon, että täällä jos jossain sitä olisi :) Kiitos jo etukäteen!

Tässä yhteystietoni;

akselivalmunen@gmail.com
puh. 0401624590
facebookissa ei ole toista Akseli Valmusta eli sieltä löytyy. :)

Kiitos!

Terveisin,
Akseli Valmunen
" Kyselisin, että onko täällä foorumilla ihmisiä, jotka olisivat nimenomaan kiinnostuneita suomalaisista hävittäjistä ja tekevät niitä?"

Villi veikkaus, että vastaus molempiin on vahva kyllä.
Se tarttuvatko ihmiset täkyyn voisi helpottua, kun tietäisi millaista apua tarvitaan.

Joka tapauksessa kiitettävä projekti. Onnea siihen.
Eli projektini liittyy Suomi 100 juhlavuoteen. Teemme Helsingin Sanomissa erilaisia kuvasarjoja suomesta ja yksi minun aiheistani on kultti hornetista suomen puolustajana. Tarkoituksenani on kuvata kaikkea pienoismalliharrastajista hornetlentäjiin. Projekti on saanut jo hieman alkua ja kiitos yhteyttä ottaneille. Kuitenkin kaipaan vinkkejä lisää, mistä löydän mitä tahansa, mikä liittyy kyseisiin suomea puolustaviin lentokoneisiin. Ajatuksissani on kuva henkilöstä joka suorastaan ihannoi hornetteja ja rakentaa niitä. toivon eri ikäisiä ihmisiä lapsista vaareihin.
Selkeyttikö yhtään? Kiitos viestistäsi Timo!
Suomen Ilmavoimamuseossa Tikkakoskella on jonkin verran McDonnell-Douglasin mainosmateriaalia Hornetista.
Oliskohan ne talvisodan aikaiset hävittäjät hieman tärkeimpiä tuohon aiheeseen liittyen?

Niitäkin tältä foorumilta löytyy.
Niin ja pakko hieman lisätä:

Jos on tarkoitus tehdä juttu Suomen 100 v. itsenäisyys juhlan takia jossa puhutaan suomalaisista hävittäjistä Suomen puolustajina, niin Horneteihin (vaikka ovatkin tärkeitä) perustuva juttu on todella pahasti tynkä.

Talvisodassa koeteltiin Suomen itsenäisyyttä paljon pahemmin kuin koskaan sen jälkeen. Jatkosodassa ehkä lähes yhtä paljon.

Talvisodassa Suomella olivat: Fokkerit, Bulldogit, myöhemmin saadut Gladiatorit (joita myös ruotsalaiset vapaaehtoiset käyttivät), Fiatit ja Moranet.

Erityisesti Fiatit ja Moranet jatkoivat taisteluaan jatkosodan alussa, johon tulivat mukaan myös Hurricanet ja Curtissit. Ertyisesti Brewsterit, joiden menestys venäläisiä vastaan oli lähes uskomatonta.
Sitten tulivat aseveli Saksalta saadut Messerchmittit, joiden tehtävä jatkosodan loppupuolella oli lähes korvaamaton. Jonkinverran oli käytössä myös neuvostoliittolaisia sotasaalishävittäjiä.

Sotien jälkeen tulivat Vampiret, Gnatit, Drakenit, Migit, Hawkit ja Hornetit.

Hornetit ovat vain pieni osa tässä ketjussa. Vaikka nykyään tärkeät.
Tai tulipa mieleen muun muassa juuri hetki sitten kommenteissani pyörinyt Brewster 239, jonka pudotussuhde 32/1 on ilmeisesti lajinsa maailmanennätys.

Jos jutun kohteena on Hornet, niin itse en käyttäisi artikkelissa otsikkoa Hornet Suomen puolustajana, sillä se ei tee sitä yksin, vaan toimii osana kokonaisuutta mitään lentäjien ammattitaidosta tai koneen suorituskyvystä pois ottamatta. Nykyaikainen ilmapuolustus kun on ilmatilannekuvaan pohjautuvaa puolustamista ja tuo tilannekuva voidaan muodostaa erilaisten lähteiden kautta, johon voi osallistua eri puolustushaarat ja niissä toimivat ihmiset ja laitteet. Hävittäjän ohjus voi olla se joka eliminoi vihollisen, mutta taas sen mahdollistamiseen on tarvittu muutakin kuin sen laukaissut hävittäjä. Puolustavia hävittäjiä johdetaan taistelunjohdon toimesta ilmatilannekuvan avulla ja niille voidaan myös lähettää puheella johtamisen lisäksi datalinkin kautta ilmatilannekuvaa. Luulisin, että perus kadunmiehellä ei ole juurikaan käsitystä nykyaikaisesta ilmapuolustuksesta, vaan pohjaa tietonsa lentonäytöksessä nähtyihin silmukoihin.
Onhan Hornet ilmavoimien ykköstykki nykyään, mutta Heikin kommentti on osuva; Hornet on selvemmin osa puolustusjärjestelmää kuin hävittäjät aikaisemmin - ainakin ennen F-MiGiä ja Drakenia.

En tiedä tuosta 'kultista Hornetista Suomen puolustajana'. Liekö sitä? Hieno konehan se on mallinakin. Ekan rakensin jo kun Hornet oli vasta proto, joskus vuonna 1979 tai 1980. Sen jälkeen on valmistunut viisi mallia ja kaksi on nyt rakenteilla. Kaksi odottaa hyllyssä vielä.

Silti olen enemmän Spitfiren, Harrierin, Skyhawkin ja Hawkin perään. Niiden kohdalla saattaisin kulttiutua.
Mika Kauranen kirjoitti:
Oliskohan ne talvisodan aikaiset hävittäjät hieman tärkeimpiä tuohon aiheeseen liittyen?

Niitäkin tältä foorumilta löytyy.
Jos Valmusella on useita aiheita asiaan liittyen, ja yksi on Hornet, niin miten joku muu hävittäjä voisi olla tärkeämpi aiheeseen liittyen?

-JT
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.


Laitan popparit tulille :)