Pienoismallit.net

Ilmatorjuntatykki Bofors, 40ItK/Bofors

Tampellan lisenssillä 1940-luvulla valmistama it-tykki.

40mm Bofors-ilmatorjuntakanuunan kehitystyö alkoi 1928 jolloin Ruotsin puolustusministeriö esitti Aktiebolag Boforsille kevyen it-tykin kehittämistä Ruotsin merivoimille. Monien, vuosia kestäneiden kokeiden ja tuotekehittelyjen jälkeen, Boforsin suunnittelijat Victor Hammar ja Emanuel Jansson olivat kehittäneet aivan uuden syöttö-ja latausjärjestelmän ko. tykkiin. Ensimmäinen virallinen koeammunta järjestettiin 21.3.1932.
Tykkiä kehitettiin edelleen ja se asennettiin kiinteän merilavetin lisäksi nelipyöräiselle kenttälavetille.
Bofors alkoi saada tilauksia 40mm it-tykistä Belgiasta, Itävallasta, Unkarista, Puolasta ja Ranskasta.
Ase osoittautui luotettavaksi, kestäväksi sekä kenttäkelpoiseksi.
Vuonna 1937 suomalaisista asiantuntijoista koostuva ryhmä kävi Karlskronan tehtailla tutustumassa tykkiin. Asiantuntijaryhmä totesi aseen sopivaksi ja hankki samana vuonna aseen valmistuslisenssin. Ensimmäiset 9 tykkiä saatiin Suomeen keväällä 1939. Talvisodan aikana 40ItK 38.lla ammuttiin alas 128 neuvostoliittolaista lentokonetta sekä vaurioitettiin lukuisia. Talvisodan lopussa 13.3.1940 käytettävissä oli yhteensä 100kpl 40mm Bofors-asetta
Jatkosodan aikana Suomella oli yhteensä käytössä n. 360kpl Boforsin nelikymppisiä.
Tekniset tiedot:
Kaliiperi 40mm
Tulinopeus 2 laukausta/s
Lähtönopeus 800m/s
Ampumakulmat -5-90 astetta
Maksimikantama 2,5 km.

Päätin loppuvuodesta (pitkien pohdiskelujen jälkeen) ryhtyä tekemään pienoismallia ko. tykistä mittakaavaan 1/16. Hommaa ei olisi kannattanut ryhtyä edes miettimään mutta saatuani Jukka Purhoselta täydelliset referenssikuvat ja tiedot niin eipä muuta kuin tekemään. Tarkoitukseni ei ollut edes aloittaa rakennusblogia enkä ottanut työvaiheiden alkupuoleltakaan kuin muutaman valokuvan joten niillä mennään näin alkuvaiheessa.

merkinnät

Oli taasen ihmettelemistä että mistä saan kyseisen jousen projektiini. Kyselin muutamalta jousiin erikoistuneelta liikkeeltä mitoiltaan ko. tarkoitukseen sopivaa vieteriä vaan eihän sellaisia ollut. Pyöreästä materiaalista kierrettyä jousta olisi kyllä saanut valmiina mutta jousiaihio olisi ollut liian paksua sekä pyöreää lankaa ja kierreluku olisi ollut aivan liian pieni. Kun ei ollut niin piti ryhtyä tekemään. Materiaaliksi valikoitui messinkinen U-profiili josta sahasin lehtisahalla pystysakarat. Hehkutin ja kiersin sitten litteää messinki"lankaa" 7mm poranterän päälle siten, että langan sileä sivu tuli sisäpuolelle poranter…
Aloitan aina projektini tykinputken sorvaamisesta ja niin tälläkin kertaa. Liekinsammuttimen tein painosorvaamalla messinkiputkesta jota hehkuttelin useampaan kertaan työvaiheen aikana. Rakensin putken suuhun myös pienen pätkän rihlausta sopivankokoisesta RB-Modelsin aluputkesta.